R. Moldova va semna un amendament la acordul de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) pentru construcția închisorii care ar trebui să înlocuiască Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, aflat într-o stare deplorabilă.
Amendamentul aprobat de cabinetul de miniștri pe 17 aprilie prevede că bugetul proiectului va crește de la 56,8 milioane de euro până la 75,9 milioane de euro, din contul contribuției Guvernului, care se majorează de la 6,8 la 25,9 milioane de euro. Asta pentru că acordul de împrumut stipula că, în cazul majorării costurilor proiectului, R. Moldova se angajează să acopere deficitul financiar creat.
În nota informativă a hotărârii, Ministerul Justiției spune că în 2024-2025 cheltuielile se vor face preponderent din împrumut. Asta le va da un răgaz autorităților să caute surse financiare suplimentare, cum ar fi din granturi sau din vânzarea terenurilor, inclusiv a celui pe care se află Penitenciarul nr. 13. Dacă nu va reuși să găsească banii necesari, Guvernul va cere CEB să-i mai împrumute.
Termenul-limită a mai fost amânat cu un an
De asemenea, Guvernul stabilește un nou termen-limită pentru construcția penitenciarului – 31 decembrie 2028. Inițial, autoritățile promiteau să ridice noua închisoare până în 2018, iar în 2022 au amânat termenul până în 2027.
Acordul de împrumut a fost semnat încă în 2013 și prevedea acordarea unui credit Moldovei în sumă de 39 milioane de euro. Construcția penitenciarului așa și nu a început, iar în 2019 bugetul proiectului a fost majorat până la 56,8 milioane de euro (din care 49 milioane de euro – împrumut, un milion – grant din partea CEB și restul – contribuția Guvernului).
Ministerul Justiției explică, în nota informativă, că în 2022 achiziția materialelor de construcție a fost sistată din motivul creșterii substanțiale a prețurilor și a deficitului de finanțare.
- Te-ar putea interesa și: Cum se chinuie R. Moldova de un deceniu să construiască o închisoare
Pentru a reduce cheltuielile cu 10 milioane de euro, Guvernul a decis să micșoreze numărul de locuri în penitenciar, de la 1.536 la 1.050. De asemenea, autoritățile planifică să construiască pe terenul adiacent penitenciarului un parc fotovoltaic cu puterea nominală de 2.550 kW.
Ministerul Justiției estimează că pentru construcția acestui parc va fi nevoie de 3,8 milioane de euro și de alte 6 milioane de euro – pentru a ridica blocurile medicale, bani pe care speră să-i obțină din granturi.
Noul amendament mai prevede că Oficiul Națiunilor Unite pentru Servicii de Proiect va fi responsabil pentru achiziții, supravegherea tehnică a lucrărilor și controlul calității construcției.
Unitatea de implementare a proiectului va fi micșorată de la nouă la trei persoane și va fi compusă din manager, contabil și inginer civil. Autoritățile au explicat că proiectul de construcție a penitenciarului a întârziat inclusiv din motivul că echipa unității avea „competențe profesionale limitate pentru gestionarea unui proiect de așa anvergură și complexitate”.
„Tergiversarea în continuare a proiectului generează riscuri financiare, sociale și de imagine”, se arată în hotărâre. După ce a fost aprobat de Guvern, amendamentul urmează să fie ratificat de Parlament.
În raportul privind deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE, Comisia Europeană a criticat condițiile din închisorile moldovene și a menționat că autoritățile nu au făcut progrese în construirea unui nou penitenciar.
- Te-ar putea interesa și: „Condiții inumane”. Comisia Europeană critică situația penitenciarelor din R. Moldova
În replică, Ministerul Justiției a declarat că „atrage atenție sporită” condițiilor de detenție, iar Codul Penal a fost modificat pentru a reduce suprapopularea închisorilor.
📰 Europa Liberă este și pe Google News