Noul premier britanic promite să rezolve multele probleme ale țării sale

Rishi Sunak a preluat oficial funcția de prim-ministru al Marii Britanii.

„Înțeleg că trebuie să lucrez la recâștigarea încrederii, după toate cele întâmplate. Tot ce pot să spun e că nu sunt descurajat. Știu înalta funcție pe care am acceptat-o și sper să mă ridic la nivelul așteptărilor”, a spus noul premier al Marii Britanii Rishi Sunak, după ce Regele Charles al III-lea l-a numit oficial șef al guvernului de la Londra și i-a cerut să formeze noul cabinet, relatează Reuters.

Se așteaptă ca Sunak, unul din cei mai bogați membri ai Parlamentului britanic, să reducă masiv cheltuielile pentru a umple un gol estimat la 40 de miliarde de lire sterline (45 de miliarde de dolari) în finanțele publice britanice creat de încetinirea economiei, creșterea costurilor la împrumuturi și un program de sprijin pe șase luni la plata facturilor pentru energie a consumatorilor casnici.

Cu popularitatea partidului său în cădere liberă, Rishi Sunak se va confrunta cu din ce în ce mai multe apeluri pentru alegeri dacă se îndepărtează prea mult de manifestul politic care a adus la putere Partidul Conservator în 2019, când liderul de atunci al acestei formațiuni politice Boris Johnson a promis că va investi puternic în țara sa, notează Reuters.

Economiștii și investitorii au afirmat că desemnarea lui Sunak ca premier va calma piețele, dar au avertizat că el are puține opțiuni într-un moment în care milioane de britanici se luptă cu o criză a costului vieții.

Cine este Rishi Sunak?

  • La 42 de ani, Rishi Sunak este cel mai tânăr premier britanic din 1812.
  • Primul premier britanic din Asia. Părinții lui au venit în Marea Britanie din Africa de Est și ambii sunt de origine indiană. Rishi Sunak s-a născut în Southampton, Marea Britanie, în 1980, unde tatăl său era medic de familie, iar mama sa conducea o farmacie.
  • Al 57-lea prim-ministru al țării (după numărul standard).
  • Este unul din cei mai bogați parlamentari/ premieri. Soția lui este Akshata Murthy, fiica miliardarului indian Narayana Murthy. Rishi Sunak a lucrat pentru banca de investiții Goldman Sachs și la două fonduri speculative. „The Sunday Times Rich List” estimează averea cuplului la peste 830 de milioane de euro.
  • Cea mai rapidă ascensiune de la parlamentar la funcția de lider de partid/premier: numai șapte ani. Rishi Sunak a fost ales pentru prima dată ca deputat în 2015. În februarie 2020 a fost numit ministru de finanțe în guvernul condus de Boris Johnson.
  • A fost arhitectul ajutoarelor financiare în timpul pandemiei de Covid-19, inclusiv al programului „Mănâncă în oraș ca să ajuți” („Eat Out to Help Out”) pentru restaurante.
  • A susținut ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), proces care a durat între 2016 și 2021.

(sursă: BBC)

„Voi pune stabilitatea politică și încrederea în centrul agendei acestui guvern, iar asta înseamnă că vor veni decizii grele de luat”, a spus noul premier britanic, după ce a acceptat cererea Regelui Charles de a forma un guvern.

El a promis de asemenea să pună interesul public mai presus de politică, reflectând mânia crescândă a multora din concetățenilor săi în fața crizei aproape permanente care a cuprins Marea Britanie de când votul istoric din 2016 pentru părăsirea Uniunii Europene a declanșat o luptă pentru supraviețuirea acestei țări, mai notează Reuters.

Multimilionar, fost șef al unui fond de investiții și fost ministru de finanțe în guvernarea Boris Johnson, Sunak le-a spus parlamentarilor conservatori pe 24 octombrie că se află în fața unei „crize existențiale” și că trebuie „să se unească, sau să moară”, adăugând că Marea Britanie e pusă în fața unei „profunde provocări economice” și are nevoie de stabilitate și unitate.

În primul său discurs rostit după numirea sa la conducerea guvernului britanic, Rishi Sunak a mai spus între altele că sprijină pe de-a-ntregul Ucraina în războiul declanșat de Rusia.

Marea Britanie, alături de Statele Unite, Uniunea Europeană și mulți alți aliați occidentali, a fost un sprijinitor ferm al Ucrainei după ce trupele ruse au invadat această țară la sfârșitul lui februarie.

Acest sprijin a răcit relațiile cu Kremlinul, care a afirmat pe 25 octombrie că nu vede un motiv să se aștepte la o îmbunătățire a legăturilor cu Londra, curând.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Rusia susține că ar fi respins atacuri ucrainene în Herson și Luhansk