„Sper că China va privi în față realitatea existenței (Taiwanului), va respecta alegerile făcute de locuitorii Taiwanului și va prefera, cu bună credință, dialogul în locul confruntării”, a spus Lai după ce a depus jurământul.
El a promis că nu va provoca China, dar nici nu-i va face concesii.
Partidul Progresist Democratic al președintelui Lai nu promovează independența formală față de China, dar susține că Taiwan deja este o țară suverană, informează Associated Press.
Beijingul a comentat luni învestirea noului președinte, spunând că politicile interne ale Taiwanului nu schimbă cu nimic faptul că insula este „parte a Chinei”.
Un oficial de la ministerul de Externe chinez a spus că independența Taiwanului a intrat pe „drum înfundat”.
Tensiunile legate de Taiwan sunt considerate printre cele mai periculoase din lume, dată fiind puterea militară în creștere a Chinei, intersele marilor puteri occidentale în Orientul Îndepărtat și alți factori de risc.
În vârstă de 64 de ani, Lai preia președinția de la Tsai Ing-we, care a prezidat o perioadă de opt ani de creștere economică și progres social, în ciuda pandemiei și a amenințărilor chineze tot mai dure.
În trecut, China l-a numit pe Lai „separatist periculos” – dar pe baza unor declarații de-ale lui din vremea când folosea o retorică mai radicală, abandonată între timp. (M.Ț.)
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te