Novaia Gazeta Europa: Ar putea fi mobilizați până la un milion de oameni

Publicația independentă Novaia Gazeta Europa, ediția din exil a ziarului rusesc, a publicat joi o relatare potrivit căreia decretul de mobilizare militară parțială emis miercuri de președintele rus Vladimir Putin ar conține un articol secret care ar permite ca numărul rezerviștilor recrutați pentru războiul din Ucraina să crească la un milion. Relatarea a a fost respinsă imediat de Kremlin.

Putin declarase că vor fi recrutați rezerviști cu experiență de luptă său calificări relevante iar ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu precizase, tot miercuri, că vor fi recrutați până la 300 de mii de rezerviști, în etape.

### Vezi și... ### Analiză | Mobilizarea parțială nu va schimba radical cursul războiului din Ucraina

Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului de la Washington, Rusia dispune de circa 2 milioane de foști recruți și militari profesioniști.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov că a respins drept „minciună” relatarea din Novaia Gazeta, relatează agenția rusă de stat RIA.

Novaya Gazeta Europe a citat o sursă anonimă din administrația prezidențială care susține că articolul 7 din decretul de mobilizare parțială, cu titlul „Pentru uz oficial” în comunicatul făcut public, ar permite armatei să recruteze până la un milion de oameni.

Ziarului „Novaia Gazeta” a fost fondat în 1993, în parte cu bani proveniți din premiul Nobel pentru Pace acordat ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov.

La începutul lunii septembrie, un tribunal din Moscova a anulat certificatul de înregistrare al publicației „Novaia rasskaz-gazeta”, înființată de jurnaliștii de la una din ultimele publicații independente din Rusia, „Novaia Gazeta”. Decizia vine după ce același tribunal a anulat licența de tipărire a ziarului „Novaia Gazeta”, sub pretextul unei inexactități în statutul publicației, înregistrat încă în anul 2006. Redactorul-șef al „Novaia Gazeta”, Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a declarat că hotărârea este „o lovitură politică, fără nici cel mai mic temei juridic”.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.