Nu doar Putin: procesul pentru crime de război împotriva fostului președinte din Kosovo Hashim Thaçi

Hashim Thaçi, fostul președinte din Kosovo, ascultându-și actul de inculpare pentru crime de război în tribunalul de la Haga. 

Presa a tot repetat că Vladimir Putin este primul șef de stat inculpat de un tribunal internațional pentru crime de război. Realitatea este însă că ar fi mai corect să se spună că Putin este primul șef de stat inculpat în exercițiul funcțiunii.

Altminteri, avem cazul fostului președinte kosovar Hashim Thaçi. Astfel, o parte a presei preia comunicatul difuzat de organizația umanitară Amnesty Internațional, în care se anunță, cu multe explicații, cum tribunalul special pentru crime de război a început, la Haga, procesul împotriva fostului președinte din Kosovo Hashim Thaçi și a altor trei comandanți ai Armatei de Eliberare a albanezilor din Kosovo (UÇK) pentru presupusa lor implicare în crime de război și crime împotriva umanității.

### Vezi și... ### Haga : Începe primul proces pentru crime de război comise în Kosovo

Directorul Amnesty International pentru Europa, Nils Muiznieks, a declarat astfel: „Faptul că a durat mai mult de 10 ani pentru ca cei suspectați de responsabilitate penală să fie aduși în instanță a permis să persiste o cultură a impunității pentru crimele de război comise în timpul războiului din Kosovo. Procesul început acum transmite un mesaj clar că înalții oficiali nu sunt deasupra legii.”

Explicații de background

Când a fost confirmat rechizitoriului împotriva lui, în 2020, președintele kosovar Hashim Thaçi și-a dat imediat demisia din funcție.

Acuzațiile includ unele pentru crime de război și crime împotriva umanității; inclusiv responsabilitatea penală pentru aproape 100 de crime, incluzând împotriva unor victime aparținând unor grupuri etnice precum sârbi și romi, dar și persoane de etnie albaneză kosovară, inclusiv oponenți politici، în timpul și imediat după conflictul armat din 1998-1999.

Armenia nu va respecta mandatul Curții Penale Internaționale împotriva lui Putin

Armenia nu îl va aresta pe Putin în conformitate cu mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale (CPI) dacă președintele rus va călători la Erevan, a declarat vicepreședintele parlamentului armean Hakob Arșakian agenției de presă Armenpress. Declarația vine după ce Curtea Constituțională a Armeniei a deschis calea spre ratificarea Statutului de la Roma, tratatul fondator al CPI, care ar obliga legal Erevanul să respecte mandatul de arestare emis împotriva lui Putin.

Rusia avertizase anterior Armenia cu privire la „consecințele negative”, în cazul în care ar adera la acel tratat.

### Vezi și... ### Curtea Internațională de la Haga a emis mandat de arestare împotriva lui Putin, acuzat de crime de război în Ucraina

Blinken cere Rusiei eliberarea reporterului de la WSJ

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut Rusiei să-l elibereze pe corespondentul Wall Street Journal (WSJ) Evan Gershkovich, arestat sub acuzația de spionaj și care riscă până la 20 de ani de închisoare, într-o conversație cu omologul său Serghei Lavrov. Apelul a venit înaintea călătoriei lui Blinken în Europa săptămâna aceasta, unde el participă, printre altele, la reuniunea de astăzi a miniștrilor de externe ai NATO.

Wall Street Journal, care a numit acuzațiile împotriva lui Gershkovich „o invenție mincinoasă”, a pus la dispoziția cititorilor, gratuit, toate articolele acestuia despre Rusia, disponibile aici.

Uciderea bloggerului „bucătarului lui Putin”

Întreaga presă continuă să scrie și astăzi, analizând toate pistele posibile, despre lovitura dată grupării de mercenari Wagner, cei pe care Vladimir Putin îi folosește de peste un an în războiul din Ucraina atât pe frontul din Donbass, cât și în dimensiunea hibridă a internetului, unde sunt hiperprezenți. Bomba care a devastat „Street food bar 1” din Sankt Petersburg, o cafenea aparținând lui Evgheni Prigojin, l-a ucis pe bloggerul militar Tatarski, “războinicul cibernetic” al lui Prigojin, cum îl numește La Repubblica, o figură cheie a miilor de activiști și hackeri care sprijină online operațiunea „Z”.

### Vezi și... ### O bombă a ucis un cunoscut blogger militar rus într-o cafenea din Sankt Petersburg

Atentatul a fost efectuat cu explozivi plasați într-o statuetă pe care bloggerul o primise în interiorul barului, iar faptul că poliția afirmă că ar fi arestat foarte rapid o suspectă este privit cu mare neîncredere, de pildă de către Washington Post, care dă în această dimineață toate detaliile privind-o pe această presupusă activistă pacifistă în vârstă de numai 26 de ani.

Tatarski era un fost hoț de cetățenie ucraineană care trecuse de partea inamicului, a separatiștilor din Donbass. Nenumărate articole din presă caută acum să ne ajute să conturăm cele două ipoteze privind instigatorii și autorii atentatului: serviciile secrete ucrainene sau formațiunile extremiste rusești anti-Putin.

Broken Britain

Ultimele știri despre grevele britanice: Sindicatul Național al Învățământului (National Education Union, NEU) și-a anunțat rezultatele votului online al membrilor cu privire la oferta guvernamentală de sporire a salariilor cu 4,3% anul viitor, plus un bonus în numerar de 1.000 de lire sterline. Având în vedere recomandarea sindicatului de a respinge acordul, sunt de așteptat mai multe greve, cu o acțiune industrială prevăzută pentru 27 aprilie și 2 mai. The Daily Telegraph oferă mai multe informații despre toate acestea.

Stressed out: The Guardian scrie despre un sondaj al NEU care găsește că două treimi din cadrele didactice din Anglia se declară “foarte des” îngrijorați de situația lor materială, comparat cu doar jumătate într-un sondaj similar în urmă cu doi ani.

Coadă la spital: Directorul executiv al sistemului național de sănătate (NHS), Matthew Taylor, declară pentru Daily Mail că viitoarea grevă a medicilor va avea ca rezultat sute de mii de proceduri medicale anulate și va fi o „lovitură nimicitoare” (a “hammer blow”) pentru încercările de a reduce listele de așteptare din spitale.

Vacanță?… Ce vacanță?

În sfârșit,ca o ultimă știre: personalul Oficiului de Pașapoarte din Regatul Unit a început de ieri o grevă de cinci săptămâni, într-o dispută cu guvernul privind salariile, pensiile și condițiile de lucru.