„Nu este corect să comparăm”. Guvernatorul BNM, despre poziția Moldovei în clasamentul mondial al ratelor de bază

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, consideră că situația privind ratele de bază anuale nu ar trebui să fie comparată cu a altor țări.

Săptămâna trecută, BNM a majorat rata de bază anuală până la 21,5%, în creștere cu trei puncte procentuale față de cea stabilită în luna iunie. Un clasament al Trading Econoimics a plasat Moldova printre țările cu cea mai mare rată anuală, pe locul șapte.

Solicitat de Europa Liberă să comenteze poziția R. Moldova în clasament, Armașu a declarat, în cadrul evenimentului de prezentare a raportului asupra inflației, că situația nu poate fi comparată, deoarece fiecare țară are condițiile sale „monetare și economice”.

„Noi avem o rată de bază care răspunde situației economice din țara noastră. Considerăm că este un răspuns adecvat la condițiile noastre economice, la traiectoria inflației din țara noastră și la ciclul economic din țara noastră”, a declarat Octavian Armașu.

Șeful băncii centrale a mai spus că nu este corect să fie comparată situația din Moldova cu cea din alte țări, deoarece acolo au loc „alte procese economice” și „alte procese inflaționiste”.

### Vezi și... ### R. Moldova are a doua cea mai mare dobândă de referință din Europa