Într-o postare pe X, citată de dpa, prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat: „Nimeni nu-l va opri pe Putin cu apeluri telefonice”. El a mai spus că atacul masiv al Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei a arătat că „diplomația telefonică" nu poate înlocui sprijinul real pentru Ucraina din partea Occidentului în ansamblu.
Ministra finlandeză de Externe, Elina Valtonen, a cerut, de asemenea, liderilor europeni să dea dovadă de reținere în contactele lor cu Moscova. Valtonen a declarat pentru radiodifuzorul public german ARD: „Cel mai important lucru este să înțelegem că nu avem voie să ajungem la o competiție pentru atenția Kremlinului." Faptul că liderii europeni îi telefonează lui Putin, într-un mod coordonat sau necoordonat, nu va produce rezultate, a mai spus ea.
Scholz a vorbit cu președintele rus vineri pentru prima dată din decembrie 2022. Potrivit declarațiilor de după apel, el a repetat cererea ca forțele ruse să se retragă din Ucraina și ca Moscova să fie dispusă să poarte discuții de pace.
„Cutia Pandorei”
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat ulterior indignarea. „În opinia mea, apelul lui Olaf deschide cutia Pandorei", a spus el într-un mesaj video postat pe platformele de socializare. „Acum pot să apară alte conversații, alte apeluri, și asta este exact ceea ce Putin își dorește. Este crucial pentru el să își slăbească izolarea internațională, să slăbească izolarea Rusiei", a declarat Zelenski.
Scholz a încercat să-și justifice apelul, duminică. „A fost important să-i spun lui Putin să nu se bazeze pe ipoteza că lumea, Occidentul va înceta să sprijine Ucraina”, a declarat cancelarul la Berlin înainte de a pleca la summitul G20 de la Rio de Janeiro. El i-a mai spus lui Putin, potrivit propriei declarații, că „acum depinde de el să se asigure că războiul se încheie." Conversația a fost anunțată cu mult timp în avans, a mai spus cancelarul.
El a adăugat că nu ar fi o idee bună să se inițieze discuții între președinții SUA și Rusiei în viitorul imediat. Scholz - scrie dpa - părea să se refere la remarcile președintelui ales al SUA, Donald Trump, din timpul campaniei sale, potrivit cărora ar pune capăt rapid războiului printr-o înțelegere cu Rusia.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că el aprobă conversația cancelarului cu Putin, și a insistat că ea nu reprezintă vreo mare schimbare de politică. „Nu există nicio discuție despre pace cu Putin în acest moment, dar trebuie să continuăm să încercăm (să ajungem la pace) și, în același timp, să sprijinim Ucraina", a declarat el duminică seara la postul public de televiziune ARD.
Pistorius a mai declarat că Putin a arătat „ce crede despre negocierile de pace sau încetarea focului" la mai puțin de 48 de ore după discuția cu Scholz, bombardând infrastructura energetică a Ucrainei cu o ferocitate rar văzută de la invazia din 2022.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te