„Nu mâncăm câini și pisici!” Ministerul de Externe german îi răspunde lui Trump

Una din declarațiile cele mai bizare pe care Donald Trump le repetă în campania electorală din SUA este că străinii mănâncă câini și pisici.

Ministerul de Externe al Germaniei a ironizat miercuri afirmația falsă a candidatului prezidențial republican din SUA, Donald Trump, că imigranții din America mănâncă animale de companie, respingând totodată criticile acestuia la adresa politicii energetice germane.

Trump a amplificat o afirmație falsă în dezbaterea de marți cu vicepreședinta democrată Kamala Harris, potrivit căreia numeroși imigranți haitieni din Springfield, Ohio, ar fura animalele de companie ale locuitorilor sau ar vâna animale sălbatice din parcuri, pentru mâncare.

Trump a atacat, de asemenea, oferta lui Harris de a conduce țara spre ceea ce ea spune că va fi un mix mai divers și durabil de surse de energie. Republicanul a exemplificat cu „faptul” că Germania a încercat și nu a reușit să renunțe la combustibilii fosili.

„Vă place sau nu: Sistemul energetic al Germaniei este pe deplin operațional, cu mai mult de 50% surse regenerabile. Și închidem - nu construim - centrale pe cărbune și nucleare. Cărbunele va fi scos din rețea cel târziu până în 2038”, a declarat Ministerul de Externe într-o postare pe X, fostul Twitter.

„PS: De asemenea, nu mâncăm pisici și câini. #Debate2024” - au mai scris germanii.

Ministerul german al Economiei, care este, ca și externele, condus de Partidul Verzilor, a redistribuit postarea, spunând: „Noi centrale electrice pe cărbune? În niciun caz!”

Cancelarul Olaf Scholz, un social-democrat, nu a susținut-o direct pe Harris, dar a lăudat-o în iulie ca fiind un „politician competent și experimentat, care știe exact ce face” și care ar putea foarte bine să câștige alegerile din SUA.

Germania a fost frecvent în centrul furiei lui Trump în timpul mandatului său prezidențial din 2017-2021, din cauza excedentului german în comerțul cu Statele Unite și a cheltuielilor germane mai reduse pentru apărare.

Trump promite să impună tarife mai mari la importuri dacă va fi ales și să condiționeze sprijinul SUA pentru membrii alianței militare NATO de cheltuirea de către aceștia a cel puțin 2% din PIB pentru apărare, conform acordului nescris al alianței. Oficialii germani au declarat că se așteaptă să atingă obiectivul de 2% în acest an.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te