„Nu toată lumea susține acest război nebunesc”: Viața în vreme de război, în regiunea Belgorod din Rusia

În regiunea Belgorod din sud-vestul Rusiei, localnicii vorbesc despre ce le- a adus aproape un an de război pe scară largă împotriva Ucrainei vecine.

La sfârșitul lunii ianuarie, Oleg Artiușenko, reporter al emisiunii North.Realities de la RFE/RL, a vizitat regiunea Belgorod din Rusia pentru a vorbi cu localnicii despre viața lor în siajul războiului.

Bubuitul artileriei a devenit ceva obișnuit aici, iar în trenurile care pleacă din Belgorod, aproximativ o treime dintre pasageri sunt militari care se pare că se duc în concediu.

Teatrul din Belgorod

În orașul Șebekino, situat la 32 de kilometri de capitala regională Belgorod și la mică distanță de granița cu Ucraina, pagubele provocate de explozibili se văd cu ochiul liber.

Reporterul RFE abia a putut convinge un bătrân să se oprească să schimbe două vorbe. Oamenii de aici se tem să vorbească despre război.

„Ne-am obișnuit cu bombardamentele astea", spunea bătrânul, dând vina pe forțele ucrainene pentru atacuri.

Kievul nu a recunoscut că a vizat teritoriul rusesc, dar a afirmat că distrugerea pe scară largă a infrastructurii rusești este o pedeapsă pentru invazia în curs.

O piață distrusă în Șebekino, în apropiere de granița cu Ucraina.

Localnicii spun că aproximativ o treime din populația din Șebekino a plecat de când Rusia a lansat invazia din 2022 în Ucraina, în februarie.

Într-o piață distrusă de ceea ce localnicii spun că a fost un atac cu obuze pe 15 ianuarie, un bătrân vinde unelte de pescuit printre tarabele în devălmășie.

„Unde aș mai putea munci?” spune el. „Avem o piață aici. Oamenii încă se mai plimbă pe aici. Viața în oraș continuă”.

„Ne-am obișnuit cu bombardamentele”, spune un localnic din Șebekino.

Pe drumul de la Șebekino la Belgorod nu există puncte de control, iar autobuzele publice circulă liber spre și dinspre orașul de frontieră la fiecare 20 de minute.

O bătrână care mătura cărarea din fața casei sale de la periferia orașului Belgorod spune, de asemenea, pentru RFE/RL, că este obișnuită cu șuierul rachetelor și cu exploziile de pe cer. Când este întrebată dacă crede că invazia Rusiei în Ucraina a fost o decizie bună, ea încheie rapid conversația, spunând: „Nu vreau să mă gândesc la așa ceva”.

Un panou din centrul Belgorodului comemorează comandantul rus, colonelul Aleksei Gorobeț, care a murit în Ucraina în iulie 2022.

În centrul orașului, șoferul de taxi Ivan își amintește că situația din Belgorod era mai gravă în urmă cu câteva luni.

„Se auzeau rachete explodând. Puteai auzi cum erau interceptate. Oamenilor le era frică, dar acum nu mai este cazul”, a spus el, adăugând: „Totuși, în zilele astea, este periculos să stai în Șebekino”.

În timpul săptămânii, Belgorodul este relativ pustiu, dar aici se organizează târguri la sfârșit de săptămână, iar piețele publice sunt încă împodobite cu resturi ale decorațiunilor de Revelion.

Din octombrie, guvernul local a comandat confecționarea panourilor care indică locurile unde sunt amenajate adăposturile antiaeriene din oraș.

Femeile participă la festivalul Vareniki în Belgorod pe 14 ianuarie.

Anton, un bărbat în vârstă de aproximativ 30 de ani care trecea printr-un parc central din Belgorod, spune că și-a dat seama că invazia urma să aibă loc cu câteva zile înainte de 24 februarie.

„Prietenii mei, fratele meu și cu mine discutam dacă va avea loc un război când au apărut elicoptere care zburau peste tot în oraș. Ne-am gândit atunci că era încă un exercițiu militar”, a spus el.

Dar Anton spune că și-a dat seama că războiul ar putea fi iminent atunci când a observat că elicopterele au început să zboare cu încărcături de rachete.

„Pe 24 februarie, la ora 5 dimineața, m-a sunat fratele meu”, își amintește Anton. „Nu mi-a venit să cred. I-am spus: Glumești. Mi-a răspuns: Ei bine, uită-te pe fereastră.”

Anton este supărat pe eșecurile militare cu care se confruntă forțele rusești în Ucraina, în ciuda previziunilor că Kievul va cădea în trei zile. Dar după ce s-a vărsat atât de mult sânge, el a spus: „Cum ne putem opri acum?”.

Către adăpostul antiatomic improvizat în Belgorod.

Într-unul din spitalele din Belgorod, profesorul Vladislav Șișkin, în vârstă de 32 de ani, originar din Pskov, este tratat pentru rănile suferite în timpul luptelor din regiunea ucraineană Luhansk. Potrivit mamei sale, Natalia, care a vorbit cu RFE/RL, familia lui Șișkin, precum și familiile elevilor săi, au făcut apel la autorități pentru a încerca să împiedice recrutarea profesorului. El a fost trimis pe front pe 30 noiembrie, fără să se țină cont de aceste solicitări.

La începutul lunii ianuarie, se pare că a fost rănit la cap și și-a pierdut vederea la un ochi. RFE/RL a încercat să îl viziteze pe fostul profesor rănit, dar accesul i-a fost refuzat.

Flori depuse la un monument din Belgorod dedicat comandantului militar ucrainean din secolul al XVII-lea Bohdan Hmelnițki.

După ce o versiune mai lungă în limba rusă a acestui reportaj foto a fost publicată la sfârșitul lunii ianuarie, redacția North.Realities de la RFE/RL a primit un mesaj cu fotografia de mai sus, în care se văd buchete de flori la un monument din Belgorod. Florile fuseseră lăsate în semn de doliu pentru cei uciși în atacul cu rachete din 14 ianuarie care a ucis cel puțin 46 de persoane într-un bloc de apartamente din Dnipro.

„Vreau ca oamenii să știe că nu toată lumea susține acest război nebunesc", scria anonimul care a trimis fotografia. „Acestea sunt flori la monumentul lui [comandantul militar ucrainean din secolul al XVII-lea] Bohdan Hmelnițki din partea mea și a altor cetățeni grijulii. Ele sunt îndepărtate zilnic de către oficialii din administrație".