Președintele francez Emmanuel Macron a încercat miercuri să întindă o mână țărilor est europene, pe care Parisul le-a ignorat de multe ori când au cerut Occidentului să adopte o atitudine mai tranșantă față de Rusia.
În ajunul summit-ului Comunității Politice Europene din Moldova – structură creată la inițiativa lui Macron – președintele francez a promis că vocea țărilor fost-comuniste va primi atenția meritată.
„Nu v-am ascultat suficient , nu am ascultat nici apelurile voastre pentru ca istoria și experiențele voastre dureroase să fie luate în considerare. (...) Aceste timpuri sunt cum în trecut”, a spus Macron miercuri, la forumul GLOBSEC pentru securitate din capitala Slovaciei.
„Nu cred că există o Europă de vest și una de est, o Europă veche și una nouă; există o singură Europă... cu voința de a construi unitatea”, a mai spus el.
Emmanuel Macron a recunoscut că războiul din Ucraina, provocat de invazia Rusiei, a demonstrat rolul-cheie jucat de NATO. Cu mai bine de trei ani în urmă, tot Macron declarase că NATO ar fi „în moarte clinică”, ceea ce a șocat mai ales țările est-europene din Alianță, aflate în prima linie în confruntarea cu Rusia.
Discursul de la Bratislava reprezintă o schimbare de ton pentru președintele francez. În trecut, chiar după ce Rusia invadase Ucraina, Macron s-a distanțat de statele fost-comuniste, care cereau o politică mai dură față de Moscova, avertizând că această atitudine riscă să ducă la escaladarea războiului din Ucraina, scrie Politico.
### Vezi și... ### Macron face apel la președintele Chinei să ajute la încheierea războiului din UcrainaLa Bratislava, președintele francez s-a angajat să sprijine Ucraina „pe termen lung”.
„Trebuie să ajutăm Ucraina să lanseze o contraofensivă eficientă. În joc este o pace durabilă. Să fie clar: o încetare a focului nu este suficientă, am crea numai un nou conflict înghețat, care mâine ar putea fi sursa unui nou război.”
Președintele francez a declarat totodată că Ucraina are nevoie de garanții de securitate „puternice și tangibile”, subiect care se așteaptă să fie în centrul summit-ului NATO de la Vilnius, din iulie.
În ultimele săptămâni, Ucraina a reluat ofensiva diplomatică pentru a primi o foaie de parcurs spre aderarea la NATO.
„Dacă vrem o pace durabilă și vrem să fim credibili în fața Ucrainei, trebuie să o includem într-o arhitectură de securitate”, a mai spus Macron la GLOBSEC. Cum încă nu există unanimitate în NATO privind admiterea Ucrainei, președintele francez a lăsat de înțeles că ar exista o soluție de compromis: „Am putea crea ceva între garanțiile de securitate oferite Israelului și admiterea ca membru cu drepturi depline”.
### Vezi și... ### Summitul de la Vilnius: divergențele occidentale cu privire la primirea Ucrainei în NATO