Iasaveiev, care a fost eliberat din închisoare la 9 februarie, a declarat pentru RFE/RL că a trăi în Tatarstan, și în Rusia în general, „are mai mult sens pentru mine decât să trăiesc în afara țării”.
„Nu sunt absolut deloc înclinat să mă prezint drept cine știe ce luptător; nu cred că așa ceva mă reprezintă.... Cu toate acestea, vorbesc despre un principiu la care nu vreau să renunț. Aceasta este țara mea... deci de ce să las totul în urmă și să o părăsesc?” a declarat Iasaveiev, adăugând că principala sa preocupare este familia sa.
El a mai spus că, de când a fost adăugat pe lista „agenților străini”, în octombrie, nu mai are cum să-și câștige existența. Amendamentele la legea privind agenții străini adăugate în noiembrie interzic persoanelor etichetate ca atare să lucreze în instituții care sunt chiar și parțial finanțate de guvern.
### Vezi și... ### CPJ: număr record de jurnaliști întemnițați și uciși în 2022Agenți străini=criticii Kremlinului
În noiembrie 2022 a fost adoptat un amendament legislativ care extinde definiția așa-numiților „agenți străini.” Noua lege, semnată de președintele Vladimir Putin le permite oficialilor să includă în registrul „agenților străini” pe oricine se află „sub influență străină”.
În versiunea anterioară a legii, procurorii trebuiau să demonstreze că o persoană acuzată ca „agent străin” primea asistență financiară sau materială din străinătate.
În ultimul deceniu, Rusia și-a folosit așa-numitele „legi privind agenții străini” pentru a eticheta și pedepsi criticii politicilor guvernamentale. De asemenea, acest pachet legislativ a fost tot mai mult de oficiali pentru a neutraliza societatea civilă și presa din Rusia mai ales de când Kremlinul a lansat invazia neprovocată a Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie.
Potrivit legii, cele patru registre existente ale agenților străini vor fi fuzionate, creându-se o nouă listă care va înregistra toate persoanele etichetate ca „agenți străini”.
Printre altele, această desemnare impune organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență străină și despre care guvernul susține că sunt angajate în activități politice să se înregistreze ca agenți străini”, să se identifice public ca atare și să se supună unui audit greoi.
În iunie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că legea „agenţilor străini", intrată în vigoare în Rusia încă din 2012, încalcă Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
### Vezi și... ### În Rusia intră în vigoare o versiune mai aspră a legii „agenților străini”Fără niciun viitor profesional în Rusia
La ieșirea din închisoare, sociologul Iskander Iasaveiev spunea că și-ar dori să continue să lucreze ca sociolog, dar acest lucru pare să fie dificil acum.
„Să pot preda de la distanță la universitățile din Kazahstan ar fi grozav pentru mine, dar dificil pentru universități și pentru studenți. De aceea, mă gândesc să călătoresc personal acolo pentru a ține prelegeri și apoi să revin în Rusia”, spune Iasaveiev.
Iasaveiev a adăugat că valorile sale sunt în contradicție cu „valorile” promovate actualmente de autoritățile ruse.
„Înțeleg pe deplin contrastul. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să-mi resping valorile mele, inclusiv libertatea de exprimare. Aceste valori rămân foarte importante în lumea modernă și pentru mine personal”, a subliniat Iasaveiev. El a adăugat că este conștient de faptul că poziția sa poate duce la acuzații penale și ar putea fi închis pentru mai multă vreme.
Vorbind despre atitudinea societății rusești față de invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina, Iasaveiev a declarat că toate studiile sociologice în care a fost implicat sau de care are cunoștință au arătat că nivelul de încredere în autorități, în special în mass-media de stat, în rândul societății rusești este foarte scăzut, dar majoritatea rușilor susți,n în continuare, guvernul.
### Vezi și... ### O nouă lovitură dată libertății presei din Rusia: jurnalistul Ivan Safronov a fost condamnat