Comisia pre-vetting a respins candidaturile a cinci judecători care au candidat la funcțiile de membri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Decizia a fost explicată prin faptul că membrii comisiei au avut „dubii serioase cu privire la respectarea de către candidați a principiilor de integritate etică și financiară”.
Decizia comisiei a fost anunțată pe 4 ianuarie. Printre cei care nu au trecut evaluarea se numără magistrații Iurie Bejenaru și Anatolie Țurcan de la Curtea Supremă de Justiție, Angela Bostan de la Curtea de Apel Chișinău, Vitalie Stratan și Vladislav Holban de la Judecătoria Chișinău.
Potrivit unui comunicat de presă, comisia a avut o poziție comună referitoare la patru din cei cinci judecători și a votat în unanimitate. În cazul judecătoarei Angela Bostan, un membru al comisiei a formulat o opinie separată.
Candidații pot contesta decizia comisiei, în termen de cinci zile de la primire.
Până în prezent, doar trei judecători au promovat evaluarea comisiei pre-vetting: Livia Mitrofan, Maria Frunze și Ioana Chironeț. Ceilalți candidați care au fost deja audiați așteaptă o decizie.
În cadrul proiectului special „Lupta pentru CSM”, Europa Liberă relatează cum au decurs interviurile candidaților în comisia pre-vetting.
Anatolie Țurcan a fost singurul care nu a răspuns în scris la întrebările comisiei. Față de Iurie Bejenaru au apărut întrebări legate de faptul că, în 2007, acesta a primit un teren de la consiliul local din Durlești, în cadrul unui program de îmbunătățire a condițiilor de trai pentru judecători, iar 9 ani mai târziu l-a vândut cu 300.000 de lei, fără să construiască ceva acolo.
Vitalie Stratan a fost întrebat, în mod special, despre apartamentul de 66 de metri pătrați cumpărat în 2014 la preț preferențial, pentru care a plătit 450.000 de lei. Familia judecătorului nu s-a mutat în acest apartament, ci l-a vândut.
Angela Bostan a fost întrebată despre faptul că a convocat, în 2019, adunarea generală a judecătorilor, pe care CSM a numit-o ilegală. Vladislav Holban a fost întrebat despre veniturile soției sale, care deține o cafenea în Chișinău.
### Vezi și... ### Bătălia pentru CSM (III). Semne de întrebare despre cafeneaua familiei, despre case și despre controversata adunare a judecătorilor din 2019Comisia de pre-vetting a promis că va publica deciziile în care va explica de ce unii candidați nu au trecut testul. Totuși, deciziile vor putea fi publicate doar dacă, în termen de 48 de ore de la transmiterea acestora, comisia nu este notificată de candidat privind refuzul său de a publica decizia.
Este pentru prima dată când candidații la principalele funcții din justiție trec printr-o „verificare externă” a averilor și intereselor, efectuată de o comisie de experți naționali și străini (comisia pre-vetting), într-un efort-cheie despre care guvernarea PAS spune că trebuie să ducă la curățarea justiției de figuri compromise.
În toamna-iarna lui 2022, comisia a audiat 21 de candidați. Restul candidaților la funcțiile de membri în CSM (încă trei judecători și 12 reprezentanți ai societății civile) vor avea loc la începutul lui 2023.
Viitorul CSM va fi format din șase judecători și șase non-judecători. Toți candidații sunt verificați de comisia pre-vetting în ceea ce privește averile și interesele, pentru a vedea dacă sunt integri și abia după aceea vor putea candida la CSM.
După verificarea candidaților la funcții în CSM, comisia pre-vetting va trece la verificarea candidaților pentru funcțiile de membri în Consiliul Suprem al Procurorilor. Europa Liberă va continua să monitorizeze procesele de preselecție.
### Vezi și... ### Bătălia pentru CSM (II). Semne de întrebare privind vânzarea unor apartamente, terenuri și studiile copiilor peste hotare