Numărul specialiștilor în protecția copilului va fi triplat. „În R. Moldova, 40% din copiii din zonele rurale trăiesc în sărăcie”

În anul 2023, au fost înregistrate 876 de cazuri când copiii au plecat intenționat de acasă sau din centrele de plasament.

Numărul specialiștilor în protecția drepturilor copilului urmează a fi triplat, după ce în ultimii zece ani erau cel mult 50 astfel de specialiști în toată R. Moldova.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, la sfârșitul lui 2023, cel puțin 20 de mii de copii erau în situații de risc, însă, în realitate cifra ar fi cu mult mai mare.

„Începând cu luna aprilie, vom tripla numărul de specialiști în domeniul protecției copilului din R. Moldova. Acum, în prima linie avem 46 de specialiști, urmează să angajăm încă 150 de specialiști. Noi trebuie să ajungem la cel puțin 300 de astfel de specialiști la nivel de țară”, a declarat la un briefing de presă, pe 22 aprilie, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Potrivit lui Buzu, 120 de specialiști în protecția drepturilor copilului au fost deja angajați și acum aceștia urmează „un complex de formare”, încă 30 de persoane vor fi angajate până la sfârșitul lunii aprilie. Specialistul în protecția drepturilor copilului urmează să aibă un salariu de la 6.800 de lei la 7.200 de lei.

„Cei 150 de specialiști în protecția drepturilor copiilor vor fi angajați cu susținerea UNICEF. Vom continua să susținem cei mai vulnerabili copii și familiile acestora, dar și copiii refugiați în R. Moldova”, a spus reprezentanta de țară UNICEF Moldova, Maha Damaj.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ultimele date privind sărăcia arată că aproape 40% din copiii din zonele rurale ale R. Moldova trăiesc în sărăcie. Datele arată că intervențiile întreprinse de autorități reduc, în cel mai bun caz, sărăcia copiilor cu doar 5%.

„Noi aflăm despre situația reală a copiilor atunci când aceste cazuri tragice sparg tăcerea”, spune ministrul Buzu.

Conform legii nr.140 adoptată în 2013, specialiștii pentru protecția drepturilor copilului erau angajați până acum de către primăriile satelor (comunelor) și orașelor, în funcție de bugetele pe care le aveau. Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a menționat că, pe parcursul a acestor zece ani, în R. Moldova au activat între 30 și 50 de specialiști în protecția drepturilor copilului.

Potrivit autorităților, odată cu implementarea Reformei în domeniul asistenței sociale „RESTART” se propune, treptat/gradual, să fie instituite peste 300 de unități de specialiști pentru protecția drepturilor copilului, angajați ai autorităților tutelare locale și teritoriale, care să fie detașați să activeze în cadrul primăriilor și să realizeze activități de suport pentru exercitarea atribuțiilor autorității tutelare locale în domeniul protecției drepturilor copilului.

📰 Europa Liberă este și pe Google News