Cel puțin 25 de oameni uciși în bombardamentul rusesc de la Dnipro

Your browser doesn’t support HTML5

Loop Dnipro

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis duminică, la ora 15:18, pe contul său de Telegram, că numărul morților în urma prăbușirii blocului din Dnipro lovit sâmbătă de o rachetă a Rusiei a ajuns la 25. E posibil ca numărul morților să crească.

Alte cel puțin 73 de persoane au fost rănite în atacul de la Dnipro, unul din orașele ucrainene lovite sâmbătă de un masiv val de atacuri rusești cu rachete.

Într-o actualizare pe 14 ianuarie seara târziu, consiliul local din Dnipro a spus că 38 de oameni au fost salvați de sub dărâmături, 6 dintre ei fiind copii. Între cei care au fost confirmați morți se află și o copilă de 15 ani.

Autoritățile locale au declarat trei zile de doliu pentru ceea ce au numit cel mai rău „atac terorist asupra orașului Dnipro” dela începutului invaziei declanșate în februarie anul trecut.

Echipele de salvare au folosit o macara pentru evacuarea celor blocați în apartamentele de la etajele superioare, unii din aceștia făcând semne cu lanternele telefoanelor mobile, a spus pe 14 ianuarie șeful-adjunct administrației prezidențiale de la Kiev Kirilo Timoșenko, adăugând că sub dărâmături sunt încă prinși oameni.

### Vezi și... ### Noi atacuri rusești cu rachete au lovit cartiere de locuințe și infrastructura vitală din Ucraina

Armata ucraineană spune că e posibil ca blocul de 9 etaje de la Dnipro să fi fost lovit de o rachetă cu rază lungă de acțiune de tip Kh-22. Întreaga fațadă a a clădirii, în care locuiau 1.100 de oameni, s-a prăbușit.

Pe 14 ianuarie, Rusia a lansat trei raiduri de bombardamente, 57 de atacuri cu rachete și 57 de tiruri cu sisteme de armament greu, a raportat comandamentul armatei ucrainene pe 15 ianuarie.

Dnipro a fost unul din orașele ucrainene atacate de Rusia sâmbătă, în primul bombardament rusesc masiv de la Anul Nou încoace.

Au fost lovite obiective de infrastructură vitală și în regiunile Liov și Ivano-Frankvirsk din vestul Ucrainei, în regiunea Odesa de la Marea Neagră și Harkov, în nord-estul țării. A fost atacată și capitala Kiev.

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene Iuri Ignat, Kievul a atacat cu rachete balistice lansate din nord.

Your browser doesn’t support HTML5

Cel puțin 20 de oameni au fost uciși uciși de racheta rusească ce a lovit un bloc de locuințe în orașul Dnipro

„Nu e ușor pentru noi să detectăm și să doborâm rachetele balistice”, a spus Ignat presei locale. Avertizarea legată de atac a întârziat din cauza lipsei de date pe radar și a informațiilor din alte părți.

În atacul de la Kiev de sâmbătă dimineață a fost lovit un obiectiv de infrastructură, a făcut cunoscut Kirilo Timoșenko, de la administrația prezidențială a Ucrainei, iar primarul de la Kiev Vitali Kliciko a spus că mai multe explozii au fost înregistrate în cartierul de locuințe Dniprovski, din estul capitalei, și că părți ale unei rachete au căzut într-o zonă nelocuită din cartierul Holosiivski. Kliciko a mai spus că nu au fost înregistrate victime, și că incendiul de la o clădire nelocuită din Holosiivski a fost stins.

Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujni, a spus că Rusia a lansat pe 14 ianuarie 33 de rachete de croazieră în total, din care 21 au fost doborâte de antiaeriana ucraineană.

Atacul rusesc cu rachete a venit după ce premierul Marii Britanii Rishi Sunak a anunțat că țara sa va trimite Ucrainei tancuri Challenger 2, un anunț criticat de ambasada Rusiei de la Londra, care a spus pe Twitter că trimiterea acestor tancuri nu va va face decât să intensifice luptele.

### Vezi și... ### Marea Britanie va furniza Ucrainei tancuri de luptă Challenger 2