O apărătoare iraniană a drepturilor LGBTQ, arestată și acuzată că a traficat o femeie în Irak

Zahra Sedighi Hamadani, activistă pentru drepturile LGBTQ

Organizația de informații a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) a arestat-o pe Zahra Hamadani, o apărătoare a drepturilor LGBTQ, acuzând-o de „trafic” de femei iraniene în Irak.

IRGC a acuzat-o pe Hamadani de „promovarea homosexualității, a jocurilor de noroc, a fraudei și a promovării relațiilor sexuale ilicite și publicarea acestora pe internet”. Nu a fost oferită nicio dovadă care să susțină afirmația.

Nici Hamadani, nici susținătorii ei nu au comentat acuzațiile, dar ea a mai fost vizată de autorități pentru activitățile sale legate de drepturile LGBTQ. Ea a fost reținută în octombrie 2021 pentru postările sale pe rețelele de socializare care apărau drepturile LGBTQ. O lună mai târziu, ea a fost din nou arestată în timp ce încerca să părăsească țara, iar autoritățile au amenințat-o că o vor condamna pentru „răspândirea corupției pe pământ”, o acuzație care atrage pedeapsa cu moartea.

În Iran, homosexualii și lesbienele sunt obligați să își ascundă orientarea sexuală, iar homosexualitatea este pedepsită cu moartea.