O asistentă voluntară ucraineană le descrie parlamentarilor americani „iadul” captivității rusești

Iulia Paievska, fondatoarea serviciului de ambulanță „Îngerii Tairei”

O voluntară paramedic ucraineană care a fost capturată în orașul portuar Mariupol și ținută în închisoare vreme de trei luni le-a vorbit pe 15 septembrie parlamentarilor americani despre condițiile deplorabile ale captivității sale și despre modul în care a avut grijă de colegii deținuți ucraineni înainte ca aceștia să moară din cauza torturii și a rănilor netratate.

Iulia „Taira” Paievska a vorbit în fața legislatorilor din cadrul Comisiei pentru Securitate și Cooperare în Europa, cunoscută și sub numele de Comisia Helsinki din SUA, descriind „iadul” în care s-a aflat în captivitatea rusă. Paievska a descris „prizonieri în celule care țipau săptămâni întregi, iar apoi mureau din cauza torturii fără niciun ajutor medical.”

### Vezi și... ### Trupul unui voluntar umanitar britanic din Ucraina, returnat de ruși cu semne de tortură

Paramedicul a spus că a alinat prizonieri bărbați, femei și copii deopotrivă, înainte ca aceștia să moară după „abuzuri și bătăi neîncetate.”

Senatorul Ben Cardin (democrat-Maryland), copreședinte al Comisiei Helsinki, a declarat că condițiile pe care le-a descris pentru deținuții civili și militari încalcă dreptul internațional. El a spus că Convențiile de la Geneva stabilesc ca medicii, atât cei militari, cât și cei civili, să fie protejați „în orice împrejurare”.

Paievska și șoferul ei au fost reținuți după ce au fost opriți la un control de rutină al documentelor în luna martie în Mariupol, aflat la acea vreme sub asediu. Ei au fost deținuți în diferite locuri din teritoriul ocupat de separatiștii susținuți de Rusia în regiunea ucraineană Donețk înainte de a fi eliberați în iunie.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.