Your browser doesn’t support HTML5
Mai sunt două luni până la congresul Partidului Național Liberal și confruntarea dintre cei doi candidați la președinție, Ludovic Orban și Florin Cîțu, devine – pe zi ce trece - tot mai aspră. După ce își construise, cât timp a fost ministru, imaginea unui finanțist competent, Florin Cîțu vrea acum să demonstreze că este și un om politic performant. De cealaltă parte, Ludovic Orban, chiar dacă are o poziție importantă în stat, președinte al Camerei Deputaților, nu mai controlează o serie întreagă de pârghii, ceea ce îl face vulnerabil în fața atacurilor adversarului său.
E, în fond, o situație paradoxală: Cîțu îi datorează cariera lui Orban iar acum vrea să-l înlăture de la șefia partidului...
Puțini bănuiau, la începutul anului, că proaspăt desemnatul prim-ministru va nutri asemenea ambiții. Se credea că Florin Cîțu e doar o soluție de avarie, în urma retragerii de pe poziția de premier a lui Orban, care plătea astfel rezultatul slab al partidului la alegerile parlamentare. Iată însă că ceea ce părea a fi un provizorat s-a dovedit a fi un proiect cu bătaie lungă. Miza e foarte mare: câștigătorul va fi, în principiu, candidatul partidului la următoarele alegeri prezidențiale. Iar cel care va pierde bătălia riscă să părăsească scena politică.
Consecința cea mai vizibilă a acestei confruntări este că partidul s-a împărțit în două. Cîțu se prezintă drept reprezentantul aripii înnoitoare, dornică de reforme. Orban vrea să îi țină alături pe liberalii mai tradiționaliști, de unde și accentele conservatoare ale discursurilor sale recente. Cei din tabăra lui Cîțu și-au lipit, de la ei putere, eticheta de „echipă câștigătoare”; interesul lor este să-l izoleze pe Orban și să-l prezinte drept un politician depășit de evenimente.
### Vezi și... ### Presa din România: Modele pentru soluția problemei transnistrene?Pentru marele public, spectacolul nu e de natură să ofere o imagine pozitivă a clasei politice. Atacurile sub centură, insinuările, grosolăniile dau impresia că totul se reduce la o luptă disperată pentru putere. Ralierea unor lideri liberali de partea lui Cîțu nu trebuie să ne mire: prim-ministrul dispune de instrumentele financiare necesare pentru a-i atrage pe baronii locali. Ușurința cu care ei l-au părăsit pe Orban arată, o dată în plus, cât de puțin solidă e consecvența în politică.
România a ajuns la coada clasamentului european în ce privește vaccinările...
În acest timp, România a ajuns la coada clasamentului european în ce privește vaccinările împotriva noului coronavirus. Deși începuse bine, deși au fost asigurate cele necesare (vaccinuri, centre de vaccinare etc.), campania pe care și-a asumat-o guvernul este un eșec. Acest fapt, ca și scumpirile la gaz și la electricitate, sunt mană cerească pentru opoziție, care primește în acest fel cadouri nesperate. Să nu uităm relațiile tensionate dintre liberali și celălalt partid din coaliția de la putere, USR-PLUS. În aceste condiții, o ruptură în interiorul PNL ar însemna, cu siguranță, sfârșitul – deloc glorios – al actualei guvernări.