Alexandru Slusari: Declarația PAS care să asigure declanșarea anticipatelor nu are valoare juridică

Alexandru Slusari, Platforma DA, în studioul Europei Libere. Chișinău, 17 noiembrie 2020

Deputatul Platformei DA, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, spune că fracțiunea pe care o reprezintă va vota, cel mai probabil, declarația propusă de PAS privind necesitatea dizolvării Parlamentului și declanșării alegerilor anticipate. El a avertizat însă că efectele juridice ale unei astfel de declarații sunt nule, notează IPN.

Partidul Acțiune și Solidaritate, fostul partid al președintei Maia Sandu, propune ca la prima ședință a Parlamentului din sesiunea de primăvară-vară să fie votată declarația cu privire la necesitatea dizolvării Parlamentului. Potrivit acestei declarații, deputații urmează să se angajeze să nu participe la ședința în timpul căreia va fi examinată chestiunea cu privire la aprobarea programului de guvernare al executivului și acordarea votului de încredere guvernului. Prima ședință a Parlamentului din noua sesiune este programată pe 1 februarie, iar pentru a declanșa alegeri anticipate deputații trebuie să respingă de două ori lista noului guvern propusă de persoană însărcinată de președintele țării cu formarea executivului.

### Vezi și... ### Liderul PSRM, Igor Dodon amenință cu proteste ale vorbitorilor de rusă

Igor Dodon, liderul socialiștilor - partidul cu cea mai mare fracțiune parlamentară - , a avertizat însă vineri că deputații socialiști ar putea totuși vota viitorul guvern pentru a forța adoptarea unei forme amendate a legii care ar acorda un statul special limbii ruse. Asta după ce joi, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea pe această temă adoptată în decembrie, la ultima ședință maraton a Parlamentului din sesiunea de iarnă.

În decembrie, socialiștii au format o majoritate informală cu gruparea Pentru Moldova, creată în jurul Partidului Șor, care a adoptat o serie întreagă de legi controversate, între care și cea privind statutul special al limbii ruse.