O delegație a Congresului SUA, în vizită la Chișinău. Oficialii moldoveni vor continuarea sprijinului american

Imagine publicată de președinția moldoveană de la întrevederea Maiei Sandu cu o delegație bipartizană a Congresului Statelor Unite ale Americii.

Imagine publicată de președinția moldoveană de la întrevederea Maiei Sandu cu o delegație bipartizană a Congresului Statelor Unite ale Americii.

O delegație bipartită a Congresului american s-a întâlnit luni, 14 aprilie, cu președinta Maia Sandu și urmează să aibă o întrevedere cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. Este prima vizită a unor oficiali americani la Chișinău, de la instalarea noii administrații Trump la Casa Albă.

Președinția moldoveană a transmis că vizita „reconfirmă sprijinul bipartit” de care se bucură R. Moldova în Statele Unite.

Sandu a spus delegației americane că pentru R. Moldova este importantă menținerea sprijinului american, în special în domeniul securității energetice, unde odată cu suspendarea activității Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), mai multe proiecte derulate cu suport american au fost suspendate.

Din delegație fac parte patru congresmani republicani și patru democrați, inclusiv doi membri ai grupului de prietenie cu Republica Moldova din Congresul SUA (Moldova Caucus).

Maia Sandu a vorbit delegației americane că R. Moldova se confruntă cu riscuri „generate de atacurile hibride ale Federației Ruse” și a spus că Moldova are un „rol esențial” în menținerea stabilității la frontiera cu Ucraina invadată de Kremlin.

Tot astăzi, delegația americană va avea o întrevedere cu președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Șeful legislativului, care este și liderul PAS, a spus presei că va vorbi despre proiectele majore din R. Moldova care întâmpină dificultăți după retragerea finanțării americane prin USAID.

El a călătorit recent în SUA, alături de ministrul de Externe Mihai Popșoi. Revenit la Chișinău, Grosu a spus că autoritățile americane au confirmat disponibilitatea de a relua finanțarea unor proiecte mari care în trecut beneficiau de suportul USAID.

„Sunt semnale bune. Nu vreau să vă dau denumirea proiectelor, dar sunt proiecte mari din domenii prioritare”, a declarat președintele Parlamentului.

Departamentul de Stat al SUA a oprit, pe 24 ianuarie, finanțarea pentru aproape toate programele de asistență financiară externă, ca parte a eforturilor președintelui Donald Trump de a le alinia la obiectivele sale de politică externă.

În R. Moldova, USAID a fost prezentă din 1992 și a oferit asistență de circa două miliarde de dolari până în prezent, potrivit autorităților moldovene.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te