O demisie care complică relațiile Statelor Unite cu Japonia

Prim ministrul nipon Shinzo Abe și-a anunțat intenția de a demisiona

Anunțul premierului nipon Shinzo Abe că demisionează din motive de sănătate complică raporturile dintre Statele Unite și Japonia.

Shinzo Abe a cultivat relații privilegiate cu președinții americani – Barack Obama și Donald Trump.

Your browser doesn’t support HTML5

O demisie care complică relațiile Statelor Unite cu Japonia

Demisia sa din rațiuni de sănătate reprezintă un risc important în încercarea de a stopa expansionismul chinez și reînnoi acordul comercial, în cadrul căruia Tokyo acoperă cheltuieli legate de staționarea forțelor americane în Japonia.

Yoshihide Suga

Un consilier apropiat al premierului nipon, Yoshihide Suga este considerat acum favorit să preia funcția. Acesta a vizitat Statele Unite în luna mai a anului trecut pentru a discuta despre presupusele răpiri ale unor cetățeni japonezi de către Coreea de Nord, în anii 70 și 80. Se anticipeaza că, imediat după preluarea funcției, el va încerca să cultive rapid relația cu Donald Trump, urmând tradiția predecesorului sau. Relațiile cu America sunt favorizate de 73% din populația Japoniei și vor rămîne puternice, ținând cont și de amenințările chineză și nord-coreana din regiune.

### Vezi și... ### SUA desfășoară exerciții militare în ape asiatice cu participarea unor aliați ca Japonia, Australia și India

Oficialități de la Tokyo cred însă că abilitatea lui Shinzo Abe de a menține o relație puternică cu Donald Trump va fi greu de replicat. În timpul mandatelor sale Abe a reușit să obțină sprijin parlamentar pentru că forțe japoneze să ajute Statele Unite in anumite conflicte și a creat alianțe regionale cu alte democrații din regiune, sceptice cu privire la China – Australia și India. Strategia India-Pacific a administrației Trump a fost inițial sugerată de Shinzo Abe. Temerile nu vizează intențiile guvernului de la Tokyo ci capacitatea să de a-și menține eficacitatea, într-o regiune cu multe provocări. Chestiunea plăților pentru staționarea a circa 54 de mii de militari americani va fi pe agenda către sfârșitul anului și este un aspect la care președintele Trump ține.

Expansionismul chinez este un aspect mai delicat. Tokyo împărtășește temerile Statelor Unite, dar până acum a încercat să mențină relații economice și diplomatice bune cu China. Cu toate acestea înrăutățirea raporturilor Beijing-Washington, în perspectiva alegerilor americane ar putea să prindă noul guvern de la Tokyo pe picior greșit, necesitând o echilibristică delicată.