O doză de rapel Johnson & Johnson este eficientă împotriva variantei Omicron

O doză de rapel Johnson & Johnson, sigurul vaccin anti Covid-19 care se administrează într-o singură doză, oferă o protecție puternică împotriva variantei Omicron, reducând foarte mult riscul de spitalizare, potrivit unui studiu clinic din Africa de Sud, relatează cotidianul NYT.

### Vezi și... ### Anthony Fauci: Să nu facem din perfecțiune, inamicul binelui

Studiul, care a comparat cazurile a peste 69.000 de lucrători din domeniul sănătății cu un grup corespunzător de sud-africani nevaccinați, a constatat că două injecții de Johnson & Johnson au redus cu aproximativ 85% riscul de spitalizare al celor infectați cu varianta Omicron. În comparație, un alt studiu din Africa de Sud a constatat că două injecții cu vaccinul Pfizer-BioNTech au redus riscul de spitalizare cu aproximativ 70% dar împotriva variantei Omicron se recomandă oricum doza de supra-rapel (a treia sau booster).

Deși Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a autorizat vaccinul Johnson & Johnson ca vaccin de supra-rapel, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au recomandat să fie preferate alte vaccinuri.

C.D.C. și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu rarele cazuri în care acest vaccin a provocat formarea de cheaguri de sânge, care pun viața în pericol.

Autorii noului studiu din Africa de Sud, care a fost publicat sub formă de ciornă și nu are încă aprecierile altor experți independenți, au spus că rezultatele sunt fost importante pentru eforturile de vaccinare din Africa, unde vaccinul Johnson & Johnson este un element central al strategiei anti Covid-19.