O fotojurnalistă de la Chișinău, declarată indezirabilă în Transnistria pentru 3 ani | O misiune a FMI vine în R. Moldova

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Consiliul Electoral de Circumscripție Bălți a respins cererea parlamentarei ex-Șor Marina Tauber de a fi înregistrată în cursa electorală pentru alegerile din 5 noiembrie 2023, transmite radiochisinau.md. Marina Tauber intenționa să se înscrie în cursa electorală în calitate de candidat independent. Ea are drept să conteste decizia în termen de 30 de zile. Precizăm că potrivit unei legi votate de Parlamentul Republicii Moldova, persoanele care au fost membri ai partidului Șor, scos în afara legii, nu vor putea participa la alegeri în următorii cinci ani.
  • Republica Moldova a denunțat încă trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI), scrie tv8.md. Proiectele de lege care prevăd acest lucru au fost votate joi, 21 septembrie, în prima și a doua lectură de Parlament. A fost denunțat acordul cu privire la coordonarea relațiilor dintre statele CSI în domeniul electroenergeticii, acordul cu privire la asigurarea funcționării în paralel a sistemelor electroenergetice ale țărilor membre CSI și acordul cu privire la tranzitul de energie și putere electrică a țărilor membre ale CSI.
  • O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Clara Mira, se va afla în vizită la Chișinău în perioada 25 septembrie – 6 octombrie, informează IPN. Într-un comunicat de presă al FMI Moldova se arată că Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza datele și va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum și va discuta cu autoritățile prioritățile în materie de politici pentru minimizarea vulnerabilităților legate de schimbările climaterice, care urmează să fie susținute de către FMI în cadrul unui program finanțat prin mecanismul de creditare RSF. Programul autorităților moldovenești susținut de FMI are o durată de 40 de luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021.
  • Newsmaker.md scrie că fotojurnalista Elena Covalenco s-a ales cu interdicție de intrare în regiunea transnistreană, pentru o perioadă de trei ani. Covalenco a publicat pe pagina sa de Facebook copia notificării așa-ziselor autorități transnistrene, potrivit cărora accesul în stânga Nistrului a acesteia în această perioadă este „nedorit”. Notificarea i-a fost înmânată fotojurnalistei pe 21 septembrie, în timp ce a încercat să intre în Transnistria pentru a merge la un meci de fotbal al clubului Sheriff.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este populară postarea Europei Libere despre Iosif Bujor din satul Izvoare, Florești, care și-a pierdut ambele picioare în urma unui accident de tren, acum 34 de ani. Bărbatul conduce un atelier de cizmărie și a ocupat locuri de frunte în competiții sportive internaționale pentru persoane cu dizabilități.
  • Pe Instagram s-a bucurat de atenția internauților postarea nokta.md despre un accident în urma căruia un bebeluș de patru luni și un bărbat de 81 de ani au decedat. Potrivit oamenilor legii, bărbatul de 81 de ani conducea un automobil de marca Renault, preliminar din cauza stării de sănătate, a pierdut controlul asupra volanului și a ieșit pe contrasens lovind frontal o Skoda condusă de un bărbat de 29 de ani, care se deplasa regulamentar. În urma impactului, șoferul din Renault a decedat la fața locului, iar un copil de aproape 4 luni din Skoda a fost preluat de un echipaj medical, dar a decedat în drum spre spital.