O fundație iraniană îi donează un teren agresorului lui Salman Rushdie (presa de stat)

Scriitorul Salman Rushdie este îngrijit după ce a fost atacat în timpul unei conferințe, vineri, 12 august 2022, la Chautauqua Institution din Chautauqua, New York

O fundație iraniană l-a lăudat pe cel care l-a atacat anul trecut pe romancierul Salman Rushdie, rănindu-l grav, și a anunțat că îl va recompensa donându-i  o mie de metri pătrați de teren agricol, a relatat marți televiziunea de stat pe canalul său Telegram.

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, și-a pierdut un ochi și nu mai poate folosi o mână după ce a fost atacat de un american musulman șiit de 24 de ani din New Jersey, pe scena unui eveniment literar desfășurat în apropierea lacului Erie, în vestul statului New York, în luna august.

Salman Rushdie

„Mulțumim sincer pentru acțiunea curajoasă a tânărului american care i-a făcut fericiți pe musulmani pentru că l-a orbit pe Rushdie de-un ochi l-a făcut să nu mai poată folosi una dintre mâini”, a spus Mohammad Esmail Zarei, secretar al Fundației pentru punerea în aplicare a decretelor imamului Homeini.

„Rushdie nu mai este acum decât un mort viu și, pentru a onora această faptă de curaj, donăm aproximativ o mie de metri pătrați de teren agricol persoanei respective sau reprezentantului legal al acesteia”, a adăugat Zarei.

### Vezi și... ### Salman Rushdie, islamul în literatură și cum pot înțelege românii „Versetele Satanice” mai bine decât vesticii

Atacul a avut loc la 33 de ani după ce ayatollahul Ruhollah Homeini, pe atunci liderul suprem al Iranului, a emis o fatwa, sau un edict religios, prin care le cerea musulmanilor să-l asasineze pe Rushdie, la câteva luni după ce acesta a publicat „Versetele satanice”. Unii musulmani au considerat că pasajele din roman despre profetul Mahomed sunt blasfemiatoare.

Rushdie, care s-a născut în India, într-o familie musulmană din Kașmir, a petrecut nouă ani ascunzându-se sub protecția poliției britanice, devenind o țintă vie a fanaticilor fundamentaliști.

Chiar dacă guvernul pro-reformă al președintelui Mohammad Hatami din Iran s-a distanțat de fatwa împotriva lui Rushdie, la sfârșitul anilor 1990, recompensa de milioane de dolari pe capul scriitorului a continuat să crească, iar fatwa nu a fost niciodată anulată.

Succesorul lui Homeini, liderul suprem, ayatollahul Ali Hamenei, a fost suspendat de pe Twitter în 2019 pentru că a spus că fatwa împotriva lui Rushdie era „irevocabilă”. Bărbatul acuzat că l-a atacat pe romancier a pledat nevinovat la acuzațiile de tentativă de crimă de gradul doi și de agresiune.

### Vezi și... ### Suspectul în atacul asupra lui Rushdie este acuzat de tentativă de omor