O instanța din Belarus a prelungit arestarea preventivă a activistei Sofia Sapega

O instanța din Belarus a prelungit arestarea preventivă a Sofiei Sapega, care a fost arestată împreună cu iubitul ei, bloggerul Raman Pratasevici, la Minsk după ce Aleksandr Lukașenka a ordonat arestarea lor prin devierea rutei către Minsk a unui avion de pasageri RyanAir în se aflau cei doi tineri opozanți declarați ai regimului de la Minsk. Sofia Sepega are cetățenie rusă.

Mama lui Sapega a declarat telefonic postului Deutsche Welle astăzi că fiica ei va rămâne în arest la domiciliu până pe 25 decembrie, potrivit unei hotărâri judecătorești.

Ea a adăugat că este în contact zilnic cu fiica ei, care tratează situația „filozofic” cu speranța că „totul va funcționa”.

Roman Pratasevici este acuzat că s-ar fi aflat în spatele protestelor masive anti-Lukașenka, care au urmat controversatelor alegeri prezidențiale din august 2020, și ar putea fi condamnat până la 15 ani de închisoare.

El a fost un administrator cheie al canalului Telegram Nexta-Live, care a relatat constant despre protestele în masă, denunțând rezultatele oficiale ale alegerilor care i-au acordat Lukașenka un al șaselea mandat prezidențial.

Acuzațiile împotriva Sofiei Sapega sunt mai puțin clare. Ea se confruntă cu alte infracțiuni, dar detaliile nu au fost dezvăluite de procurori.

Autoritățile bieloruse au lansat un videoclip cu tânără care studiază dreptul într-un program de masterat Vilnius, în care ea spune că editează Cartea Neagră a Belarusului - un canal Telegram care a publicat informațiile personale ale unor oficiali de Securitate implicați în represiunile brutale împotriva protestatarilor. Experţi și susținători ai tinerei afirmă că aceste „mărturisiri” au fost obținute prin constrângere.

Autoritățile din Belarus au clasificat canalul drept un grup extremist.

Protestatarii au declarat că alegerile au fost falsificate, iar UE, Statele Unite și alte țări democrate au refuzat să recunoască rezultatele oficiale ale votului și nu consideră că Lukașenka este liderul legitim al țării.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada au impus câteva runde de sancțiuni coordonate împotriva Belarusului ca răspuns la represiunea crescândă împotriva opoziției politice și a presei libere.