O jurnalistă din Estonia, acuzată de înaltă trădare după ce a colaborat cu presa rusă controlată de Kremlin

Presa de stat rusească a fost „alungată” din Estonia încă dinaintea invaziei ruse din Ucraina.

Procurorii estonieni au acuzat-o de înaltă trădare pe jurnalista Svetlana Burceva, care a colaborat cu mai multe instituții media ruse controlate de Kremlin, deși acestea erau sancționate la nivel internațional. Primele audieri pe acest caz au avut loc marți, 6 august.

Arestată în martie, jurnalista a fost acuzată inițial de încălcarea sancțiunilor europene impuse mai multor instituții de presă ruse. Procurorii spun că ea a lucrat sub pseudonimul Alan Torn și a continuat să colaboreze cu redacții precum Sputnik, care au fost obligate să-și sisteze activitatea în Estonia încă în 2019.

O anchetă preliminară a Serviciului Estonian de Securitate Internă (ISS) a concluzionat că Burceva a lucrat ca propagandistă pentru portaluri care servesc „obiectivelor agresive” ale Kremlinului, încălcând astfel sancțiunile internaționale. ISS a acuzat-o și de înaltă trădare.

Totodată, procurorii susțin că între 2019 și 2021, Burceva a urmat studii de masterat la Universitatea din Sevastopol, din peninsula Crimeea ocupată de Rusia, unde s-a înscris la un program privind informațiile și conflictele hibride, supervizat și condus de un fost ofițer de contrainformații FSB și șef al unei firme private de informații înregistrate în Rusia.

După terminarea studiilor, jurnalista și directorul programului au scris o carte în care au promovat teza că Rusia trebuie să câștige „războiul hibrid global”. Cartea a fost comercializată ulterior ca fiind scrisă în Estonia, fiind promovată ca aparținând politologului L.B. Svet, care era de fapt alt pseudonim al lui Burceva.

Procurorii susțin că mesajul cărții denigrează Estonia și este destinat să „divizeze societatea estonă”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te