O lună până la finalizarea recensământului. Peste 2,3 milioane de persoane și 1,5 milioane de locuințe au fost recenzate până acum

Recensământ 2024. O recenzoare stă de vorbă cu doi cetățeni din satul Tricolici, raionul Căușeni.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), peste 2,3 milioane de persoane, cu și fără reședință obișnuită, și peste 1,5 milioane de locuințe au fost recenzate în primele două luni ale recensământului populației și locuințelor.

Mai rămâne doar o lună până la finalizarea înregistrărilor statistice. În această perioadă, se vor efectua vizite repetate la locuințele care încă nu au fost recenzate, din diverse motive, atât în Chișinău, cât și în alte localități din țară.

Conform BNS, urmează să fie verificat statutul ocupațional al locuințelor pentru a se asigura că toate locuințele efectiv ocupate sunt recenzate.

De asemenea, vor fi realizate activități suplimentare pentru a asigura calitatea și acoperirea completă a recensământului, utilizând diverse surse de date disponibile.

Astfel, BNS îndeamnă toți locuitorii care nu au participat încă la recensământ să contacteze recenzorii pentru a stabili data și ora recenzării.

Cei care nu au contactele recenzorului responsabil pentru sectorul lor de recensământ pot completa formularul de pe site-ul web al BNS, pot trimite un e-mail la rpl2024@statistica.gov.md cu informații despre adresa de domiciliu sau pot suna la Linia Verde 0800 800 24 (apel gratuit).

Persoanele care refuză să completeze chestionarul riscă o amendă de până la 2500 de lei.

Autoritățile încurajează cetățenii care nu au fost încă recenzați să participe deschis și receptiv la recensământ, pentru a fi incluși în rezultatele recensământului populației și locuințelor 2024, parte a rundei mondiale 2020 de recensăminte internaționale.

Recensământul populației și locuințelor 2024 a început pe 8 aprilie și se va încheia pe 7 iulie.

Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în 2014. Datele au fost prezentate peste 3 ani și au arătat că R. Moldova avea circa 3 milioane de locuitori, cu aproximativ 400.000 mai puțini decât la precedenta numărătoare, din 2004.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te