Disputa a început după ce la 28 octombrie ministra a scris pe X: „Mi-e rușine pentru ONU. După părerea mea, Cehia nu are ce căuta într-o organizație care ține pumnii teroriștilor și nu respectă dreptul fundamental la autoapărare. Să ieșim din ONU!”.
Politiciana din partidul de centru-dreapta ODS a fost înfuriată de faptul că numai 14 țări, inclusiv Statele Unite, Israel și Cehia au votat săptămâna trecută împotriva unei rezoluții a Organizației Națiunilor Unite care punea accentul pe obligația Israelului de a respecta drepturile civililor și propriile obligații umanitare în teritoriile palestiniene.
Pentru Černochová, a fost o dovadă că ONU este un instrument de promovare a intereselor anti-israeliene la scară globală și nu mai are niciun rol de pacificator, ceea ce s-ar vedea, în opinia ministrei, și în politica slabă împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei.
Emoții și politică
Un fost ministru ceh de externe, social-democratul Lubomir Zaoralek, s-a plasat în fruntea taberei celor care au cerut ca ministra apărării să-și dea demisia. El a întrebat-o pe rețele dacă știe că tocmai ONU este cadrul în care se încearcă judecarea crimelor de război din Ucraina.
Dar premierul Petr Fiala (ODS), coleg de partid cu ministra apărării, a spus că înțelege „amărăciunea” ministrei, iar ministrul de finanțe Zbyněk Stanjura, tot din ODS, a declarat chiar că lui îi place „când politicienii dau frâu liber emoțiilor”.
Toți reprezentanții coaliției de guvernare care s-au pronunțat în această chestiune au insistat însă că Cehia nu va ieși din ONU.
Tradiții pro-Israel
Cehia se mândrește cu politicile sale pro-israeliene, reluate în 1990, după pauza de două decenii declanșată de ruperea relațiilor diplomatice în urma războiului israelo-arab din 1967, când lagărul comunist (cu excepția României) a luat partea arabilor.
Praga a jucat un rol important la începuturile statului Israel, după al doilea război mondial, când a permis exporturi de arme și antrenarea piloților evrei în ciuda restricțiilor internaționale.
Fostul președinte ceh Miloš Zeman, cunoscut în lume mai ales pentru politicile sale pro-ruse, a spus în 2015 la Muzeul Holocaustului din Washington „Ich bin ein Jude” („Sunt evreu”), într-o încercare de a parafraza discursul de la Berlin al președintelui american J. F. Kennedy, din 1963 („Ich bin ein Berliner” – „Sunt berlinez”).
Una din cele mai amuzante reacții la scandalul legat de postarea anti-ONU a ministrei cehe Černochová a fost a comentatorului Oto Klempíř.
El a spus la CNN Prima TV că ministra ar trebuie să-și încuie mobilul într-un seif către seară, ca să nu mai scrie lucruri pe care le poate regreta a doua zi. Postarea controversată a ministrei are ca oră a publicării 9.29 PM.