O moldoveancă în America, înaintea unui vot dublu: „Votez mereu cu gândul la interesele Moldovei”

Nicoleta Mahu, o tânără ingineră originară din R. Moldova, vorbind Europei Libere pe terasa clădirii unde locuiește, în centrul Philadelphiei, 25 septembrie 2024

Nicoleta Mahu (26 de ani) a ajuns în SUA în 2017. Își dorea să intre la o universitate din Ivy League și a reușit. Azi locuiește în Philadelphia, lucrează la o firmă de echipamente pentru microcipuri și este preocupată de viitorul AI. Dar într-un an super-electoral ca 2024, o preocupă și altceva.

Era elevă în clasa a șasea la Chișinău când și-a pus drept scop să ajungă la o universitate prestigioasă de peste hotare. Știa că are mult de muncă pentru a-și realiza visul. A început să facă tot mai multe ore de matematică, iar apoi – să câștige premii la concursuri naționale și internaționale.

„Mi-a plăcut și îmi place să fac matematică, pentru că te ajută să rezolvi probleme. Transpui realitatea în numere și ajungi la rezultate concrete. Acolo, nimic nu este subiectiv, nu se bazează pe părerea cuiva”, spune Nicoleta.

Studii în inginerie la o universitate din Ivy League

Am mers să ne întâlnim cu Nicoleta la ea acasă. Știam din adresa pe care ne-a dat-o că se află în centrul Philadelphiei, dar nu ne-am așteptat să fie chiar așa de în centru – mai central decât clădirea ei este amplasată doar primăria.

La 1800, primăria Philadelphiei, cu William Penn-ul ei de bronz în vârf, era cea mai înaltă clădire din lume. Acum, Nicoleta ne-o arată de sus în jos, de pe terasa zgârie-noriului unde facem interviul.

Vedere către clădirea primăriei din Philadelphia de pe un zgârie-nori de vizavi.

Ingineră de produs, lucrează la „Veeco”, o companie specializată în producția de echipamente pentru microcipuri. Extrem de lucrativă, această industrie a luat un avânt și mai mare datorită apariției inteligenței artificiale (AI), care are nevoie de semiconductori performanți pentru a se dezvolta.

S-ar putea spune că Nicoleta trăiește visul american, deși se află, desigur, abia la început de cale.

A depus actele de admitere în State, în 2017. A vrut să-și demonstreze sieși, înainte de toate, că poate să învețe de rând cu alți tineri ajunși în universitățile de top. A fost admisă la Universitatea din Pennsylvania, din Ivy League, un grup de opt universități de elită din Statele Unite, cunoscute pentru excelența lor academică.

A studiat Știința Sistemelor și Inginerie, iar în anul trei de facultate a făcut un stagiu la „Veeco”, unde a și rămas, inclusiv pe perioada studiilor de master. „Acum învăț și muncesc în paralel”, spune Nicoleta, care se consideră norocoasă pentru că are și posibilitatea de a munci de acasă.

Merge la oficiu doar atunci când are nevoie să facă experimente în laborator. Chiar și așa, este persoana la care colegii apelează, adesea, după ajutor. „Întrebați-o pe Nicoleta”, spun ei, atunci când se ciocnesc de vreo problemă mai complicată.

„Viitorul este al AI, dar nu o să mă lase fără muncă”

Activitatea Nicoletei este legată în câteva feluri de AI. În primul rând, prin echipamentele și procesele proiectate de firma ei pentru cei care produc microcipuri.

Dar AI are nevoie nu doar de astea. Se alimentează din date produse de oameni și activitatea umană, iar oamenii, ca să vezi, nu și-au organizat până acum datele într-un fel pe care inteligența artificială să-l înțeleagă cu ușurință.

„O problemă majoră pe care am observat-o la mai multe companii – spune Nicoleta, este că multe tranzacții au loc verbal. Este foarte greu să pui la treabă AI să lucreze cu asemenea date, cu vorbe”.

Jobul Nicoletei este să găsească soluții pentru clienții firmei sale cum să-și structureze și stocheze informația, așa încât AI să o poată folosi cu ușurință. „Datele trebuie structurate adecvat”, spune ea.

Nicoleta crede că viitorul este al inteligenței artificiale, văzută, în primul rând, drept o unealtă: „Am nevoie de ea pentru a face muncile repetitive, plicticoase – le face mai bine și mai repede – așa încât eu să mă pot ocupa de partea creativă”.

În 2023, mai mulți experți și lideri mondiali din domeniul tehnologiei au semnat o scrisoare prin care subliniau nevoia unei abordări mai prudente în dezvoltarea și implementarea AI. Dar Nicoleta nu crede că jobul ei o să dispară: „Eu nu văd un sistem care mă lasă fără muncă. Este, mai degrabă, un fel de asistent personal, care-mi ușurează viața”.

Totuși, adaugă că ar fi semnat scrisoarea respectivă dintr-un alt motiv: AI „învață” din datele produse de oameni și poate amplifica probleme create de oameni, cum este discriminarea.

Votul pentru țara nouă și cea veche

De curând posesoare a unui pașaport american, Nicoleta se pregătește să voteze pentru prima dată în alegerile prezidențiale din Statele Unite, pe 5 noiembrie, în urma uneia dintre cele mai neobișnuite campanii.

Pentru mulți americani, inclusiv pentru Nicoleta, este o alegere între democrație și lipsa ei. Dar când va merge la vot, ea se va mai gândi la ceva: „Când votez aici, mă gândesc și la care alegere ar fi în interesul Republicii Moldova”.

Ca alegătoare moldoveană, a votat, pe 20 octombrie, la secția din New York, „în primul rând, la referendum”. Pe 3 noiembrie, intenționează să meargă la vot, din nou, pentru turul doi al prezidențialelor moldovene.

Este important și diaspora să aibă o voce...

Acasă, Nicoleta vine periodic în vizită, la părinți, bunici, la soră. Mai puțin la prieteni, pentru că, la fel ca ea, aceștia se află în străinătate, în Statele Unite, în Marea Britanie, în Singapore...

„Mai glumim cu părinții că o să revin acasă și o să fac un partid al meu, cu 10 oameni și 10 sisteme AI, ca să pot fi mai eficientă decât orice partid de azi”, râde Nicoleta.

La modul serios, își vede viitorul legat de Statele Unite. Însă „Moldova va rămâne mereu parte” din ea, iar, o dată la câțiva ani, își va face datoria la alegeri: „Sigur, plecarea oamenilor capabili din țară e o mare problemă. În schimb, noi vedem lucrurile altfel de la distanță. De aceea, cred că este important ca și diaspora să aibă o voce. Votul nostru contează”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te