O navă cargo ieșită din portul Giurgiulești, reținută de Ucraina. Ar fi exportat în trecut grâne „furate”

La bordul navei, autoritățile ucrainene susțin că au găsit mai multe documente emise de administrația portului Sevastopol.

Autoritățile ucrainene au reținut o navă cargo sub pavilion camerunez și echipajul acesteia, care se deplasa din portul Giurgiulești din R. Moldova. Potrivit procurorilor ucraineni, nava a fost implicată în exportul de grâne „furate” din Crimeea ocupată de Rusia și a trecut ilegal frontiera de stat.

Denumită „USKO MFU”, nava circula sub pavilion camerunez și se afla în apele din apropierea portului ucrainean Reni, lângă granița cu România, când a fost arestată de forțele ucrainene, scrie Reuters.

Șeful biroului procurorului ucrainean pentru Crimeea, Ihor Ponociovnî, a declarat pentru presa ucraineană că oficialii au fost surprinși să vadă nava pe Dunăre, deoarece navele implicate în transportul ilegal de cereale din zonele controlate de Rusia, tind să evite apele Ucrainei. Din 2022, autoritățile de la Kiev au dispus arestarea în contumacie a 21 de nave implicate în acest tip de comerț, a notat el.

„(Confiscarea) ar trebui să fie un semnal clar pentru acele țări care ajută Rusia să eludeze sancțiunile și să vândă produsele furate în teritoriile ocupate, că ar putea exista o responsabilitate pentru aceste fapte”, a spus el.

Procurorii au precizat că reținerea navei s-a făcut în baza unui ordin al unei instanțe judecătorești.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a declarat că nava a acostat repetat în portul maritim Sevastopol din Crimeea pentru a ridica produse agricole, între 2023-24.

De cealaltă parte, un oficial al administratorului navei, cu sediul în Turcia, a declarat că încărcătura vaporului la momentul „arestării” era din Republica Moldova.

„Nava, în timp ce se afla în proprietatea noastră, nu a luat nicio încărcătură din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia și nu a folosit niciodată porturile ucrainene”, a spus reprezentantul companiei ce administrează nava.

El a acuzat că soldații ucraineni au urcat la bordul navei în timp ce naviga pe Dunăre în prezența unui pilot român și că au ancorat-o „cu forța” pe malul ucrainean.

Nava a fost percheziționată și i s-a interzis să plece, a declarat Avalon Shipping.

Usko Mfu este încărcată cu orz și destinația sa este Souda, Grecia, notează portalul Lloyd List.

„Avocații noștri urmăresc acum cazul”, a spus oficialul.

SBU a declarat că deține dovezi care ar atesta că cei 12 membri ai echipajului și căpitanul, cetățean azer, au ajutat Rusia să exporte cereale din sudul ocupat către Orientul Mijlociu, unde au fost vândute în numele Rusiei, notează AFP. În timpul perchezițiilor, ar fi fost descoperite documente emise de administrația portului Sevastopol, iar unele note din registrul de călătorie al navei ar fi fost falsificate, susțin ofițerii de securitate ucraineni.

Parchetul ucrainean a declarat că, într-una dintre călătoriile sale din noiembrie 2023, USKO MFU a încărcat la Sevastopol peste 3.000 de tone de produse agricole destinate unei companii turcești.

Nava și-a raportat ultima dată poziția la 8 iulie, fiind ancorată în apropierea portului Reni de pe Dunăre, au arătat joi datele de urmărire a navelor LSEG.

Căpitanul ar putea face până la cinci ani de închisoare pentru încălcarea restricțiilor de călătorie care reglementează teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, a declarat SBU. (C.B)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te