O nouă demonstrație antiguvernamentală în Armenia

Demonstrația din centrul Erevanului, de joi, a fost organizată de Mișcarea „Tavush pentru Patria Mamă”, numită așa după o regiune disputată cu vecinii azeri.

Peste 3000 de oameni au demonstrat joi la sediul guvernului armean din Erevan împotriva cabinetului premierului Nikol Pașinian, acuzându-l de cedări teritoriale nejustificate făcute țării rivale vecine, Azerbaidjan.

„Am venit să-i spunem omului ăstuia (premierului) că n-are ce căuta în țara noastră”, a spus arhiepiscopul Bagrat Galstanian, aflat mereu în fruntea demonstrațiilor de acest fel din ultima vreme.

Demonstranții au blocat circulația rutieră pentru scurt timp în centrul capitalei armene, printre ciocniri sporadice cu polițiștii.

Manifestarea de protest sprijinită de partidele de opoziție a avut loc în vreme ce guvernul se întrunea în ședință.

Potrivit Interfax, în ajun Galstanian a cerut suporterilor săi să vină cu mașinile la protest și să blocheze accesul membrilor guvernului în clădire.

Protestele din Armenia, devenite aproape zilnice, au izbucnit luna trecută, după ce guvernul de la Erevan a acceptat să cedeze câteva localități, parte a procesului de demarcare și stabilire a unei frontiere oficiale cu Azerbaidjan.

Poziția prim-ministrului Nikol Pașinian a rămas neschimbată, în ciuda manifestațiilor de amploare conduse de arhiepiscopul Bagrat Galstanian, care încearcă să lanseze o moțiune de cenzură împotriva lui.

Popularul Galstanian a renunțat temporar la îndatoririle clericale ca să conducă protestele, și spune că este dispus să preia conducerea guvernului. Deocamdată, nu este eligibil pentru postul de premier, având dublă cetățenie (armeană și canadiană).

Coaliția de guvernare a lui Pașinian are o majoritate confortabilă în parlamentul țării, iar partidele de opoziție au puțini aderenți. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te