O nouă acuzație împotriva lui Kara-Murza, politician rus de opoziție închis în Rusia

Jurnalistul și politicianul Vladimir Kara-Murza participând la comemorarea activistului pentru drepturile omului Serghei Kovalev, Centrul Saharov, Moscova, 13 august 2021

O nouă acuzație a fost adusă împotriva politicianului rus de opoziție Vladimir Kara-Murza, aflat în închisoare, ca urmare a rolului său în organizarea unui eveniment de susținere a prizonierilor politici din Rusia.

Avocatul lui Kara-Murza, Vadim Prohorov, a declarat la 4 august că clientul său a fost acuzat că ar fi desfășurat activități în cadrul unei organizații „indezirabile”. Cunoscutul critic al Kremlinului se află deja în închisoare. El a fost arestat în aprilie pentru că ar fi răspândit informații false despre activitățile armatei ruse în Ucraina. Potrivit lui Prohorov, Kara-Murza este acuzat că a organizat o conferință la Moscova, în octombrie, pentru a susține prizonierii politici din Rusia. Această conferință a fost sponsorizată de Fundația Rusia Liberă, cu sediul în străinătate. Acest grup a fost trecut pe lista „organizațiilor indezirabile” în Rusia.

Legea privind „organizațiile indezirabile”, adoptată în 2015, a făcut parte dintr-un pachet de măsuri promovate de Kremlin, care a viza mai multe organizații nonprofit și neguvernamentale care au primit finanțare din surse străine. De atunci, legislatorii ruși au extins și mai mult domeniul de aplicare al legii, inclusiv pentru a interzice cetățenilor și organizațiilor rusești de oriunde din lume să participe la activitățile unor astfel de grupuri „indezirabile”.

Comitetul de anchetă efectuase inițial o anchetă referitoare la acuzațiile potrivit cărora Kara-Murza ar fi distribuit informații false despre armată în timp ce vorbea în fața legislatorilor americani.

### Vezi și... ### Rusia lui Putin: aproape orice critică poate deveni „un delict penal”