O nouă Cortină de Fier: Trupele poloneze construiesc un gard la granița cu Rusia

Soldați polonezi înfigând un stâlp în pământ, prima etapă în construirea gardului care se va întinde de-a lungul graniței cu regiunea rusă Kaliningrad.


 

Militari polonezi ridică colacii de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei.

Lucrările la acest gard au început chiar a doua zi după ce, pe 2 noiembrie, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a anunțat că este nevoie de o barieră „mai etanșă” de-a lungul celor 210 kilometri de graniță.  

 

Un cuplu în locul unde se întâlnesc granițele Poloniei, Lituaniei și Kaliningradului rusesc, în Zerdziny, Polonia, în luna iulie.

Frontiera Kaliningradului cu Polonia a fost una dintre ultimele porțiuni de teren de la periferia UE care nu avea o barieră fizică.

Posturile de frontieră polonez și rusesc din Zerdziny, în nord-estul Poloniei

Pe 2 noiembrie, Varșovia a afirmat că aeroportul rusesc din Kaliningrad a fost deschis pentru zborurile din Orientul Mijlociu și Africa de Nord cu care ar fi putut veni migranți. Tot atunci guvernul polonez anunța că a luat decizia de a construi un gard de-a lungul graniței cu exclava rusă Kaliningrad pentru a preveni trecerile ilegale.

 

Un soldat polonez transportă colaci de sârmă ghimpată în timpul primei etape de construcție a gardului.

Există temeri că Moscova ar putea orchestra un aflux de migranți ilegali în UE, similar cu ceea ce s-a întâmplat la granița cu Belarus, în 2021, când Minskul ar fi „direcționat” mii de migranți spre teritoriul polonez, leton, lituanian și eston.

 

Militarii polonezi ridică colacii de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei.

În 2021, afluxul de migranți din Belarus pe teritoriul UE a dus la o criză umanitară în care 21 de migranți au murit și mai mulți polițiști de frontieră au fost răniți...

 

În nord-estul Poloniei, marcaje care identifică teritoriul restricționat de la granița cu regiunea rusă Kaliningrad. 

Deși statele lumii, într-o proporție covârșitoare, au condamnat invazia Rusiei în Ucraina, președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a rămas un aliat ferm al Moscovei. 

 

Gardul de sârmă ghimpată care se vede în această fotografie este o barieră temporară de-a lungul graniței dintre Kaliningrad și Polonia, înainte de începerea lucrărilor la un gard „electrificat” care va avea o înălțime de 2,5 metri.

Tadeusz Rydzewski, fotografiat în apropierea locului unde se construiește bariera de frontieră. Rydzewski este localnic din Zytkiejmy, Polonia. El le-a spus reporterilor de la AFP: „Dacă Putin ne amenință, atunci cred că este necesar să construim [gardul]”. Joanna Kozlowska, o altă localnică, l-a contrazis, spunând că, grației patrulelor regulate ale poliției de frontieră poloneze, zona a fost „calmă și liniștită”, adăugând: „Și așa cred că o să rămână!”



 
 

Localnicii reacționează la vederea colacilor de sârmă ghimpată întinsă de-a lungul unei porțiuni de graniță între Polonia și teritoriul rusesc Kaliningrad.