O nouă lovitură dată libertății presei din Rusia: jurnalistul Ivan Safronov a fost condamnat

Jurnalistul Ivan Safronov la tribunal

Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe Ivan Safronov, un bine-cunoscut jurnalist, la 22 de ani de închisoare într-un caz de trădare foarte mediatizat, care a evidențiat represiunea Kremlinului împotriva presei.

Tribunalul din Moscova l-a condamnat pe Safronov la 5 septembrie, după ce l-a găsit vinovat de furnizarea de materiale secrete unor agenți străini, într-un caz care este considerat în general ca fiind motivat politic.

### Vezi și... ### Dmitri Muratov: Premiul Nobel este o medalie, nu o vestă antiglonț

Verdictul și sentința au fost pronunțate chiar în ziua în care mai multe instituții independente de presă au publicat o declarație în care cereau ca toate acuzațiile împotriva lui Safronov să fie retrase și jurnalistul să fie eliberat. Declarația a fost intitulată „Jurnalismul nu este o crimă”. De asemenea, a fost pronunțată în ziua în care tribunalul districtual Basmanni a revocat licența de tipărire a ziarului independent Novaia gazeta.

Săptămâna trecută, grupul de investigație rus Proiekt a concluzionat că acuzațiile de înaltă trădare împotriva lui Safronov sunt „nefondate”. Proiekt susține că se bazează pe documentele oficiale de acuzații împotriva lui Safronov, pe care grupul le-a publicat la 29 august.

Safronov a negat în repetate rânduri acuzațiile potrivit cărora ar fi transmis în 2017 documente despre vânzările de arme rusești în Orientul Mijlociu către Republica Cehă, membră NATO, și că ar fi predat informații secrete nespecificate unui agent al serviciilor secrete germane.