O organizație caritabilă a întors în Ucraina 31 de copii, duși ilegal în Rusia 

Copiii ucraineni duși de Rusia în Crimeea s-au reunit cu familiile lor.

Organizația caritabilă Save Ukraine afirmă că 31 de copii duși ilegal în Rusia în urma invaziei Kremlinului în Ucraina au fost aduși înapoi.

„Copiii răpiți de ruși din regiunile Herson și Harkov au trecut în sfârșit granița, împreună cu rudele lor și acum sunt în siguranță. După o separare de câteva luni, ei se vor întâlni cu familiile lor”, a declarat organizația.

Organizația, care, potrivit site-ului său, oferă „servicii de evacuare, ajutor umanitar și locuințe familiilor și copiilor din zonele de război", a postat o înregistrare video care îi arată pe copii întorcându-se în Ucraina.

„În continuare, copiii și părinții vor trece prin recuperarea psihologică și fizică. Noi vom continua să ne ocupăm de ei până vor ajunge acasă și vor fi în siguranță”, se arată în comunicat.

Mykola Kuleba, șeful organizației caritabile Save Ukraine, a scris pe Twitter că „drumul copiilor ucraineni de pe teritoriul Federației Ruse este întotdeauna dificil”.

Potrivit lui, în orice moment pot apărea circumstanțe neprevăzute, care complică salvarea.

„Dar noi nu renunțăm la jumătate de drum, pentru că o facem de dragul copiilor noștri”, scrie Kuleba.

Luna trecută, Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga a emis mandate de arest pe numele președintelui rus Vladimir Putin și a Mariei Lvova-Belova, comisarul Rusiei pentru drepturile copilului. Ei sunt acuzați de crime de război legate de deportarea ilegală a copiilor ucraineni, de transferul ilegal de persoane din Ucraina în Rusia.

Presupusa deportare de către Kremlin a mii de copii din Ucraina în Rusia sau în zonele ocupate de forțele rusești a fost un subiect important la recenta reuniune a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva.

Moscova a declarat că transferul copiilor ucraineni în Rusia a fost o „campanie umanitară pentru a proteja orfanii și copiii abandonați” în zona de război.

Dar Consiliul s-a arătat sceptic și a cerut Rusiei să ofere acces și informații despre copiii ucraineni și alți civili transferați cu forță pe teritoriile aflate sub controlul Rusiei.

### Vezi și... ### Volodimir Zelenski: Fără Ucraina NATO nu poate apăra Europa