O pagină Telegram legată de grupul Wagner arată aparenta execuție a unui presupus transfug rus în Ucraina

Un canal Telegram cu legături strânse cu grupul privat de mercenari ruși Wagner a publicat un videoclip în care un luptător despre care se spune că a dezertat de partea ucraineană în războiul Rusiei împotriva Ucrainei pare să fie ucis cu un baros.

Videoclipul, care se numește „Ciocanul răzbunării” și afirmă că „trădătorul a fost pedepsit”, a fost publicat pe canalul Telegram Zona Gri, pe 12 noiembrie. Aparentul act de răzbunare a fost lăudat ulterior de Evgheni Prigojin, un om de afaceri rus, care a fondat Wagner și are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin.

Videoclipul neautentificat arată un bărbat, care se identifică drept Evgheni Nujin, în vârstă de 55 de ani, cu capul lipit cu bandă adezivă de un perete de cărămidă într-un subsol. El a declarat că, după ce a fost recrutat să lupte pentru Rusia împotriva Ucrainei, a dezertat pe 4 septembrie, pentru a „lupta împotriva rușilor”. Nujin continuă spunând că a fost răpit în Kiev la 11 octombrie. „Am fost lovit în cap, mi-am pierdut cunoștința și m-am trezit în această pivniță”, a spus el. „Mi-au spus că voi fi judecat”.

În acel moment, un bărbat în uniformă de luptă pare să-l lovească pe Nujin cu toată forța cu un baros în cap, făcându-l să se prăbușească pe podea înainte ca bărbatul neidentificat să-i aplice o altă lovitură în cap. Corpul lui Nujin nu este arătat după cea de-a doua lovitură.

Film autentic? O înscenare?

RFE/RL nu a reușit să verifice autenticitatea înregistrării video sau să stabilească dacă Nujin a dezertat vreodată de partea ucraineană.

În septembrie, Nujin apărea într-un interviu video cu jurnalistul ucrainean Iuri Butusov, în care spunea că este un criminal condamnat care a fost recrutat în închisoare de gruparea Wagner. Nujin critica în acest interviu războiul Rusiei împotriva Ucrainei.El susținea că s-a alăturat grupării Wagner cu intenția de a se preda cât mai curând posibil pentru a lupta pentru Ucraina și că intenționa ca după război să rămână în Ucraina, unde a spus că locuiesc sora și unchiul său.

Există înregistrări video în care Prigojin apare oferindu-le prizonierilor ruși libertatea lor dacă se alătură grupării Wagner, ca parte a efortului de a stimula efortul de război al Kremlinului în Ucraina.

### Vezi și... ### Rusia | Din închisoare, pe frontul din Ucraina

Ca răspuns la o solicitare a presei care i-a cerut să comenteze videoclipul în care se presupune că Nujin ar fi fost ucis, patronul grupării Wagner a declarat la 13 noiembrie că videoul dovedește o știință regizorală excelentă, fiind realizat fără montaj, dintr-o singură filmare, dar că ar fi trebuit să se numească „Un câine primește moartea unui câine”.

„Prefer să privesc istoria la teatru”, a adăugat Prigojin în comentariile publicate de purtătoarea sa de cuvânt. „În ceea ce privește barosul, în acest spectacol este clar că el [Nujin] nu și-a găsit fericirea în Ucraina, e clar că a întâlnit oameni neprietenoși, dar corecți.”

Moartea lui Nujin nu a fost confirmată de autoritățile ucrainene.

La 13 noiembrie, Gulag.net, un site care denunță abuzurile din închisorile din Rusia, a cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să explice cum a putut fi răpit Nujin după ce s-a predat forțelor ucrainene.