Decizia talibanilor de a le interzice fetelor să meargă la universitate a fost o bombă pentru actualele și viitoarele studente.
Vestea dată de Ministerul taliban al învățământului superior printr-un comunicat din 20 decembrie, a fost condamnată la nivel internațional și denunțată de studente.
În timp ce capitala afgană, Kabul, se trezea la noua realitate sumbră, demonstrațiile firave împotriva deciziei au fost rapid dispersate de luptătorii talibani. Proteste ale femeilor au avut loc și în alte orașe, în timp ce pe rețelele de socializare au fost publicate fotografii cu studenți-băieți care au renunțat la examene în semn de solidaritate cu studentele.
Femeile din întreaga țară care au vorbit cu Radio Azadi de la RFE/RL după anunț au spus că sunt cuprinde de un sentiment de disperare și neputință.
„Talibanii au venit și ne-au luat drepturile omului, atât dreptul la educație, cât și dreptul la libertate”, a declarat Najiba, studentă în anul al doilea la Drept la Universitatea Bamiyan din centrul Afganistanului.
„Imaginați-vă cât de frustrant ar fi pentru o pasăre fără aripi care vrea să zboare”, a adăugat ea, folosindu-și doar prenumele. „Și consider că dreptul la educație înseamnă dreptul la aripi nu doar pentru mine, ci pentru toate fetele din Afganistan.”
Tamana Azizi, o studentă la medicină din provincia nordică Kunduz, a declarat prin telefon că visul ei de a-și servi poporul ca medic a fost spulberat.
„Sunt foarte tristă pentru că ușile universităților sunt închise în fața fetelor”, a spus ea. „Închiderea porților unviersitare înseamnă închiderea viitorului nostru și pierderea viselor și aspirațiilor noastre.”
Farhat Rahmani, o studentă la jurnalism din provincia nordică Parwan, a declarat prin telefon pentru Radio Azadi că se simte „distrusă”. „Nu cred că ne vom putea continua vreodată studiile”, a spus ea. „Ei [talibanii] nu și-au îndeplinit niciuna dintre promisiunile pe care le-au făcut. Nu am cuvinte pentru a-mi exprima tristețea”.
La scurt timp după ce au preluat puterea în august 2021, talibanii s-au angajat să respecte drepturile femeilor. Gruparea militantă a făcut un efort public pentru a liniști îngrijorările comunității internaționale că se va întoarce la infama represiune a femeilor și fetelor din timpul primei sale perioade la putere, în perioada 1996-2001 - când femeilor nu li se permitea să muncească, iar fetelor le era interzis să urmeze o educație. Dar talibanii au fost departe de a-și respecta promisiunile.
În timpul primului an de putere al talibanilor, fetelor li s-a interzis să meargă la școală după clasa a șasea, iar femeilor li s-a ordonat să poarte burqa. În ultimele luni, femeilor li s-a interzis accesul în parcuri, băi și săli de sport, printre alte locuri publice.
În timp ce femeilor și fetelor li s-a permis, în urmă cu câteva luni, să dea examene de admitere la universitate, profesiile la care puteau aplica pentru a studia erau strict limitate, ingineria, jurnalismul, științele veterinare și agricultura nefiind o opțiune.
### Vezi și... ### Lumea întreagă critică decizia milițiilor Taliban de a interzice accesul femeilor în universitățiUniversitățile rămăseseră până în acest moment deschise femeilor, deși cu reguli care le impuneau studentelor să folosească intrări și săli de clasă segregate și care permiteau doar femeilor sau bărbaților mai în vârstă să le predea.
În scrisoarea sa din 20 decembrie, Ministerul taliban al Învățământului Superior a declarat că guvernul și-a evaluat politica privind universitățile și a anunțat că „învățământul feminin este suspendat până la noi ordine”.
Scrisoarea semnată de ministrul învățământului superior, Nida Mohammad Nadim, a precizat că decizia a intrat în vigoare imediat și a ordonat instituțiilor de învățământ să informeze ministerul cu privire la respectarea acesteia.
Decizia a fost condamnată rapid de multe țări și organizații pentru apărarea drepturilor omului din întreaga lume.
În timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre Afganistan, la 20 decembrie, Statele Unite și Marea Britanie au criticat aspru măsura luată de talibani, al căror guvern nu a fost recunoscut de nicio țară.
„Talibanii nu se pot aștepta să devină membri legitimi ai comunității internaționale dacă nu respectă drepturile tuturor afganilor, în special drepturile și libertățile fundamentale ale femeilor”, a declarat Robert Wood, adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood.
Ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward, a calificat interdicția drept „o altă limitare flagrantă a drepturilor femeilor și o dezamăgire profundă și profundă pentru fiecare studentă”.
Prin intermediul unui purtător de cuvânt, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat, la 21 decembrie, că este „profund alarmat de știrile potrivit cărora talibanii au suspendat accesul femeilor și fetelor la universități”.
Guterres a spus din nou că „refuzul educației nu numai că încalcă drepturile egale ale femeilor și fetelor, dar va avea un impact devastator asupra viitorului țării”.