O poștă mai nouă | Mortierele ucrainene strică planurile rușilor

Tir de mortiere lansat de armata ucraineană, regiunea Harkov, Ucraina, 9 mai 2022.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Poșta Moldovei s-ar putea schimba la față. Mai exact și-ar putea schimba denumirea și forma de organizare, ba chiar și-ar putea lărgi spectrul de servicii prestate. Agenția Proprietății Publice are o inițiativă prin care să transforme Poșta Moldovei într-o societate pe acțiuni. Administratorul companiei, citat de Agora.md, spune că tendințele din ultimii ani arată că această întreprindere de stat pierde teren nu doar în ceea ce privește serviciile de trimiteri și curierat, dar pierde și din beneficiarii serviciilor sociale, acum Poșta deservind doar aproape jumătate din numărul total de beneficiari. Dacă planul de modernizare și digitalizare convenit împreună cu Banca Europeană de Investiții va fi pus în aplicare, atunci Poșta Moldovei va putea să automatizeze linia de sortare a coletelor, să modernizeze parcul auto cu dezvoltarea curieratului rapid și chiar să pună în practică servicii poștale mobile.
  • După mai bine de un an și jumătate de la instalarea în funcție, președinta Maia Sandu a ajuns într-o vizită de lucru și la Bălți, remarcă portalul nordnews.md. Maia Sandu a discutat cu primarul orașului Bălți, Nicolai Grigorișin, problemele cu care se confruntă a doua cea mai mare urbe din Republica Moldova. Noul statut al municipiului Bălți a fost în centrul dialogului celor doi oficiali. Întrevederea a fost un prilej de a reaminti că autoritățile locale de la Bălți au nevoie de mai mulți bani, inclusiv pentru a repara străzi, și speră că odată cu vizita Maiei Sandu vor avea parte de mai multă susținere din partea autorităților.
  • Republica Moldova va plăti peste 15,7 milioane de lei celor două companii din Norvegia și Marea Britanie, pe care le-a contractat să facă auditul financiar al datoriei Moldovagaz către concernul rus de gaze Gazprom. După cum observă TV8, cele două companii vor oferi servicii de audit financiar și juridic al datoriei față de ruși pentru consumul de gaze naturale al malului drept al Republicii Moldova.
  • Primul lot de păcură importată va ajunge în Republica Moldova la sfârșitul lunii, scrie Mold-Street.com, cu referire la firma cu care Agenția Rezerve Materiale a semnat un contract în valoare de 300 de milioane de lei pentru achiziția de păcură destinată rezervei de stat. Păcura este o alternativă la gaze pentru Termoelectrica, pentru a produce energie electrică și a asigura cu căldură municipiul Chișinău. Estimările arată că ar fi nevoie de 216 mii de tone de păcură pentru a acoperi consumul de gaze necesar în perioada octombrie 2022-aprilie 2023. Această cantitate de păcură ar costa aproximativ 200 de milioane de dolari, în timp ce alternativa ei în gaze naturale ar costa 2-3 ori mai mult.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook este populară știrea despre aproximativ 20.000 de soldați ruși care au rămas blocați în Herson, cum scrie Radio Chișinău, în timp ce comandanții lor se retrag de cealaltă parte a râului Nipru.
  • Publicul de pe online este interesat și de materialul video al Europei Libere despre mortierele ucrainene care le strică rușilor planurile de a cuceri orașul Bahmut.
  • Pe Instagram este virală știrea despre succesele Republicii Moldova la Olimpiada Internațională de Informatică din Indonezia. Potrivit TV8, echipa moldoveană a obținut o medalie de bronz și o mențiune de onoare.