O privire înapoi la explozia din 2014 la un depozit ceh de muniție, în care ar fi implicați agenți ruși

Un pirotehnician inspectând locul exploziei din 2014. Există „suspiciuni rezonabile” în privința rolului jucat în deflagrație de agenți ai spionajului militar rus, a spus premierul ceh Babiš.

Au fost detonate 50 de tone de muniție depozitată. Doi oameni au murit. 

O dronă inspectează zona deflagrației. Două luni mai târziu, o altă explozie a distrus 13 tone de muniție la același depozit. 

Cauzele exploziei nu au fost dezvăluite public până acum. Nu este clar dacă au apărut informații noi care au determinat autoritățile cehe să facă dezvăluirile acum și nici de ce au ales tocmai acest moment pentru a acționa împotriva rușilor.

Revista cehă Respekt a relatat că munițiile și armele distruse erau destinate Ucrainei, care, în 2014, lupta contra separatiștilor din regiunea sa estică, sprijiniți de Rusia. Luptele continuă și astăzi, cel puțin 25 de militari ucraineni pierzându-și viața de la începutul anului curent.

Pe 6 decembrie 2014, pirotehnicienii au reușit să îndepărteze un obuz de artilerie înfipt în acoperișul unei clădiri avariate din apropierea depozitului.

Localnicii au fost evacuați din Vrbetice și împrejurimi, după deflagrație, din cauza riscurilor identificate de specialiști.

Ambasada Rusiei la Praga. Moscova a avertizat că va lua măsuri de răspuns după expulzări. „Praga știe bine ce urmează după un asemenea hocus-pocus”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Premierul ceh Andrej Babiš (dreapta) și ministrul de interne ceh Jan Hamáček, care este și ministru de externe în exercițiu, vorbindu-le jurnaliștilor la o conferință de presă convocată de urgență pe 17 aprilie. Babiš a dat vina pe agenți ai unității 29155 a serviciului de spionaj militar al Rusiei, cunoscut ca GRU.

Unitatea 29155 este cunoscută pentru implicarea în tentative de asasinat, comploturi și alte acte de sabotaj în Europa. Poliția cehă se află în căutarea a doi agenți ruși cu pașapoarte pe numele Alexandr Petrov și Ruslan Boșirov. Sunt nume identice cu ale indivizilor acuzați de Marea Britanie, în 2018, de otrăvirea cu gaz Noviciok a fostului agent rus Serghei Skripal și fiicei acestuia, Iulia, în orașul englez Salisbury. Cei doi suspecți au fost identificați ulterior drept Alexandr Mișkin și Anatoli Cepiga, care ar fi membri ai unității GRU 29155.

Cehia a declarat persona non-grata 18 diplomați ruși acuzați de spionaj, după ce serviciile secrete cehe au spus că agenți militari ruși au fost implicați, pe 20 octombrie 2014, în detonarea depozitului de muniție de la Vrbetice, în estul țării, soldată cu doi morți.