Informația a fost confirmată pentru Europa Liberă de serviciul de presă al Ministerului Apărării al R. Moldova. Potrivit instituției, racheta a fost detectată la ora 10:18.
Ministerul Apărării mai precizează că, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova.
Și Ministerul român al Apărării a confirmat că sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea. Potrivit instituției, cel mai probabil este vorba de o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze spațiul aerian al României.
Anunțul a fost făcut și de șeful administrației regiunii Nicolaev, Vitali Kim. „O rachetă tranzitează spațiul aerian moldovenesc", a scris oficialul pe canalul să de Telegram.
Ambasadorul rus, convocat la Externe
Șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, l-a convocat de urgență la Ministerul de Externe pe ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, „pentru a indica părții ruse încălcarea inacceptabilă a spațiului aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova a unei rachete rusești”.
Externele reiterează că atacurile rusești cu rachete asupra Ucrainei vecine afectează direct și negativ cetățenii R. Moldova. Chișinăul cheamă Rusia să oprească agresiunea militară asupra Ucrainei care cauzează numeroase pierderi de vieți omenești și distrugeri materiale.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în R. Moldova au avut loc mai multe incidente legate de violarea spațiului aerian. Trei rachete de croazieră au survolat ilegal R. Moldova, iar fragmentele a altor trei au fost descoperite în localități din nordul țării (Naslavcea, Briceni, Larga), la granița cu Ucraina.
În ianuarie, președinta Maia Sandu a cerut Occidentului sisteme de monitorizare și apărare a spațiului aerian. Într-un interviu la Europa Liberă, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a precizat că acestea sunt costisitoare și că R. Moldova, nefiind parte a unui bloc militar, nu poate aștepta că partenerii externi pur și simplu i le vor da, mai ales că acum este prioritară înarmarea Ucrainei.
Atac masiv asupra Ucrainei
Mai mulți oficiali ucraineni au raportat vineri că Rusia a lansat rachete de croazieră Kalibr pe mare din zona Crimeei.
O alertă de raid aerian a fost declanșată vineri dimineață în Ucraina, oficialii de la Kiev avertizând cu privire la posibilele atacuri cu rachete rusești, îndemnând locuitorii să se adăpostească.
„Există o mare amenințare de atac cu rachete. Vreau să subliniez din nou - nu ignorați sirenele de alertă aeriană”, a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev.
Consilierul prezidențial al Ucrainei, Anton Gherșcenko, a avertizat cu privire la „amenințările unui atac masiv cu rachete rusești” și a îndemnat oamenii să rămână în adăposturi.
### Vezi și... ### Rachetele căzute pe teritoriul R. Moldova fac parte din sistemul aerian S-300