O senatoare americană spune că a fost ținta unui atac cibernetic rusesc

Claire McCaskill susține că hackerii ruși ar fi încercat fără succes să-i infiltreze rețeaua de computere de la Senat.

Senatoarea democrată din Statele Unite, Claire McCaskill, susține că hackerii ruși ar fi încercat fără succes să-i infiltreze rețeaua de computere de la Senat în ceea ce ar putea fi prima încercare rusească ajunsă publică de influențare a alegerilor de la toamnă pentru Congresul american.

Senatoarea Claire McCaskill a confirmat informații date publicității mai întâi de site-ul de știri Daily Beast, care a spunea că serviciul de informații rusesc GRU ar fi încercat să „spargă” serverele din biroul legislatoarei americane în august 2017.

Articolul din Daily Beast a apărut după ce un șef de la compania Microsoft a spus săptămâna trecută că firma la care lucrează ar fi ajutat la contracararea unor atacuri phishing având ca țintă trei candidați la alegerile congresionale americane, pe care nu i-a numit.

Într-o declarație de presă, senatoarea McCaskill a spus că dorește ca hackerii și președintele rus Vladimir Putin să dea socoteală pentru atac.

„Deși nu a fost încununat de succes, atacul este ceva revoltător și nu vreau să creadă (autorii) că pot scăpa așa ușor”, a spus McCaskill. „Nu mă voi lăsa intimidată. Am spus-o mai înainte și o repet: Putin este un golan și un agresor”. Biroul senatoarei nu a furnizat presei detalii despre atac, nici despre cum a fost descoperit. Majoritatea senatorială nu a comentat nici ea știrea, ca și FBI.

McCaskill, senatoare democrată din Missouri, un stat care a votat masiv în favoarea republicanului Donald Trump, este considerată printre cei mai „vulnerabili” senatori ale căror mandate vor fi „scoase la concurs” la alegerile de la toamnă, numite „de la jumătatea mandatului” – fotoliul ei este, cu alte cuvinte, unul dintre cele mai aprig disputate de cele două mari partide politice.

Potrivit site-ului Daily Beast, schema de phishing care ar fi avut ca țintă biroul lui McCaskill ar fi similară cu cea folosită cu succes împotriva lui John Podesta, șeful de campanie al candidatei prezidențiale din 2016 a democraților, Hillary Clinton.

Știrea vine la două zile după ce președintele Trump sugerase că rușii ar putea încerca să-i ajute pe democrați în actualul ciclu electoral. Serviciile de informații americane spun că în 2016, rușii ar fi acționat de partea lui Trump. „Datorită faptului că nici un președinte înaintea mea nu a fost așa de dur cu Rusia, rușii îi vor ajuta din greu pe democrați. Nu-l vor pe Trump”, a scris președintele pe Twitter marți, fără să aducă vreo dovadă.

Senatorul de Virginia, Mark Warner, cel mai important democrat din Comisia de informații de la Senat, este citat de AP cu declarația că știrile confirmă avertismentele lui și alte altora, din ultima vreme.

„Rușii își consideră amestecul în alegerile din 2016 un succes, și vor vrea să-l repete în 2018 dacă Statele Unite nu vor face mai mult pentru propria protecție”. „Din păcate, lipsa de conducere din partea Casei Albe ne pune în situația de a nu avea o strategie guvernamentală coordonată în fața acestei amenințări”, a mai spus senatorul.