Cazul Valentinei a fost făcut public pe o rețea de socializare de către fratele acesteia, Alexandru Lazari. Acesta povestește că sora lui, Valentina, suferea din cauza kilogramelor în plus și că, până să se decidă să facă operația bariatrică, a încercat diverse metode de a slăbi: „Orice regim, dietă, încercări de a face sport, foame, suplimente alungau 2-4 kg și atât”.
Într-un final, Valentina a decis să își taie o parte din stomac și a strâns bani pentru asta timp de 2 ani. Operația efectuată în luna mai la o clinică privată din Chișinău a costat-o 96.000 de lei.
Alexandru Lazari spune că „operația a trecut cu succes”, iar la trei săptămâni de la intervenție, sora lui a început să se simtă rău, „acuza slăbiciuni, greață, lipsa poftei de mâncare”.
Specialiștii spitalului privat „Repromed”, unde a fost operată femeia, îi spuneau că aceste simptome sunt normale - „organismul trece printr-un stres”, iar dacă nu le poate face față, a fost îndrumată „să apeleze la un psiholog”.
Valentina a fost nevoită să demisioneze pentru că îi era greu să reziste la serviciu, vomita foarte des. Familia a sunat la spitalul unde s-a făcut intervenția, iar de acolo a fost direcționată către chirurgul Adrian Hotineanu, care a operat-o. Acesta le-a spus rudelor să o ducă imediat la spital. Valentina a fost pusă sub perfuzii și i s-a făcut o serie de analize și o tomografie la cap.
Totuși, femeia nu și-a revenit, ci din contra, a început să-și piardă vederea. „Ce are stomacul cu ochii?”, a fost răspunsul medicilor la întrebările familiei. După o investigație la organele abdominale, au spus că Valentina avea „stomacul plin de balonașe”.
- Te-ar putea interesa și: Operațiile de micșorare a stomacului, tot mai populare în R. Moldova. Când și de ce (nu) sunt recomandate
„Medicii ne ziceau că e intoxicată sau otrăvită”, povestește Alexandru Lazari.
Prin urmare, medicii de la „Repromed” au luat decizia ca tânăra să fie transferată în secția toxicologie a Spitalului Clinic Republican.
Mirarea familiei a fost că, la spitalul de stat, medicul care o preluase se întreba la început: „Ce-au făcut cei de la Repromed? Cum au adus-o în așa stare? Ce să fac cu fata asta acum?”, ca, peste câteva ore, să spună că ar fi vorba de toxine, otrăvire, droguri etc.
Familia și-ar fi dorit să afle despre ce toxine este vorba, însă medicul le-a spus că, dacă ar face analize, „nu am găsi nimic, pentru că, la câte perfuzii a avut, s-a spălat totul”.
Alexandru spune că medicul Hotineanu a început să atace familia: „Ne suna pe mine și pe mama și ne certa și ne învinovățea ca noi nu știm ce a făcut Valentina”.
Familia presupune că Valentina a făcut infecție în urma operației bariatrice. „Această infecție a ajuns în sânge, iar sângele a împrăștiat-o prin tot corpul, atacând porțiuni de creier responsabile de mișcare, de vedere etc”, scrie pe Facebook fratele femeii care a murit pe 16 iulie.
Am încercat să luăm legătura cu medicul Adrian Hotineanu, dar nu ne-a răspuns la telefon. Pentru TV8, acesta a declarat că nu se știe unde s-a intoxicat Valentina și a precizat că aceasta a fost la piscină.
„Ea a fost la piscină, după care au găsit-o inconștientă. Asta trebuie de întrebat rudele cum s-a întâmplat. Omul nu se duce la piscină când îi este rău. Și atunci ea a fost intoxicată. Pierderea vederii sau confuzia mentală nu se întâmplă de la nicio operație peste două luni”, a precizat chirurgul Adrian Hotineanu, care a adăugat că „a fost pornită o expertiză medico-legală”.
În comentariile la postarea lui Alexandru Lazari, mai mulți internauți și-au spus poveștile în care au pierdut pe cineva drag operat la aceeași clinică privată, iar alții au sărit în apărarea medicului Hotineanu.
În comentarii a intervenit și ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care a anunțat că pe marginea acestui caz a fost pornită o anchetă, iar familia a scris o petiție încă la momentul transferului Valentinei la spitalul de stat.
Care sunt riscurile operației bariatrice
Endocrinologii nu recomandă efectuarea operațiilor de micșorare a stomacului, pentru că „se taie dintr-un organ sănătos”, spune endocrinologul Gheorghe Caradja, de la Spitalul Clinic Republican.
Potrivit lui, protocolul național privind obezitatea prevede ca tratamentul să se desfășoare timp de 2 ani. Pacientul trebuie să urmeze un regim alimentar riguros și să facă efort fizic adecvat condiției sale de sănătate.
„În primul an, persoana trebuie să respecte cu strictețe regimul alimentar, să noteze ce mănâncă și cât efort fizic face. Dacă nu slăbește cel puțin 5% din greutate, poate lua și pastile. Tratamentul medicamentos, la fel, durează un an. Abia după 2 ani, dacă pacientul nu are rezultate, poate apela la operația bariatrică”, explică Caradja.
O astfel de decizie, spune medicul, trebuie să fie luată de un consiliu din care să facă parte endocrinologi și psihologi. De asemenea, pacienții ar trebui să fie informați despre complicațiile care pot surveni după o astfel de intervenție chirurgicală, cum ar fi: plăgi, hernie postoperatorie, sindromul Dumping (mâncarea nedigerată trece prea repede în intestinul subțire, provocând greață, crampe, diaree și leșin).
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te