La Moscova, o angajată a Fundației Anticorupție, condusă de liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi, s-a plîns prin intermediul unui clip video că un membru al serviciilor secrete ruse a încercat să o recruteze și apoi a amenințat-o cînd ea a refuzat să coopereze. Detalii în relatarea lui Matthew Luxmore, corespondentul la Moscova al Radio Libertatea.
Your browser doesn’t support HTML5
Într-un interviu telefonic acordat corespondentului postului nostru de radio, de la Serviciul rus, Radio Svoboda/Libertatea, Olga Bulaieva, o angajată în administrația Fundației Anticorupție din 2017, afirma: „Am decis că este mai bine să public un video sau să postez pe mediile sociale, deoarece cred că dacă aș fi continuat să păstrez tăcerea, atunci acești oameni ar fi gîndit că au reușit în vreun fel să mă sperie sau să mă influențeze”.
Evenimentele s-au petrecut pe 15 ianuarie, iar clipul video al Olgăi Bulaieva a fost postat pe canalul YouTube al lui Aleksei Navalnîi, însoțit de comentarii ale acestuia, pe 28 ianuarie.
Olga Bulaieva povestește că la ieșirea din metro, într-o stație la Moscova, a fost acostată de doi lucrători ai securității, în uniformă, care i-au cerut actele, iar apoi au condus-o într-o cameră separată în holul stației. Acolo i-au confiscat telefonul mobil pe care i l-au dat unui bărbat ce a intrat în cameră în urma ei. Bărbatul s-a prezentat sub numele Dmitri și i-ar fi spus: „Sîntem la curent cu faptul că mama dumitale este bolnavă și că traversezi momente dificile de viață. Vrem să vă ajutăm cu tratamentul mamei și cu îmbunătățirea situației financiare, în schimbul cooperării dumitale”.
Atunci cînd tînăra funcționară a refuzat oferta, i s-a spus că Fundația Anticorupție este ea însăși o organizație coruptă, iar colegii ei nu o prea înghit. Bărbatul a început apoi să o amenințe, spunîndu-i că vor fi luate anumite „măsuri” împotriva ei dacă face publice amănuntele conversației avute.
Olga Bulaieva și-a informat colegii de la Fundația
„Este important de amintit că ei încearcă întotdeauna să îi sperie pe cei aflați în poziții vulnerabile. Și nu este foarte ușor să nu le cedezi și să rămîi fidel principiilor tale”....
Anticorupție despre întîlnire, iar avocații fundației au îndemnat-o să facă public incidentul. Tînăra afirmă în înregistrarea video: „Este important de amintit că ei încearcă întotdeauna să îi sperie pe cei aflați în poziții vulnerabile. Și nu este foarte ușor să nu le cedezi și să rămîi fidel principiilor tale”.
Clipul video, care a fost accesat de peste 400 de mii de privitori, se deschide cu o scurtă introducere făcută de Aleksei Navalnîi, care revine apoi, după mărturia tinerei, criticînd „escrocii și pungașii”, cum îi numește el, care conduc guvernul rus și acțiunile pe care le întreprind pentru a discredita opoziția politică.
Pînă astăzi, nici Serviciul Federal de Securitate (FSB), nici Ministerul de Interne, nu au comentat public acuzațiile formulate de Olga Bulaieva. A făcut-o doar un general în retragere al FSB-ului, Alexandr Mihailov, într-un interviu cu publicația Kommersant, spunînd că Bulaieva ocupă o poziție în sînul Fundației Anticorupție, în care, dacă ar fi acceptat să colaboreze, ar fi devenit o sursă foarte prețioasă pentru serviciile de securitate.
Olga Bulaieva a mai precizat că mama ei suferă, într-adevăr, de un cancer și că, ea personal este îngrijorată de cheltuielile pe care le presupune tratamentul și de siguranța slujbei pe care o ocupă. După postarea clipului video, ar fi primit numeroase oferte de ajutor financiar din partea susținătorilor.
### Vezi și... ### Decizia CEDO în cazul lui Navalnîi. „Intenția era să fie exclus din viața publică” (VIDEO)Fundația lui Aleksei Navalnîi este bine ancorată pe mediile de socializare și diferitele ei platforme, pe care își conduce campania anticorupție. Video-urile postate au o audiență cifrată la milioane de oameni și au declanșat scandal la nivel național în ultimii ani odată cu revelarea unor dovezi amănunțite despre corupție în cazuzi cum au fost cel al vice-premierului rus Igor Șuvalov, al șefului Gărzii Naționale, Viktor Zolov și a diverși membri ai Dumei de Stat.