„O vacanță la plata creditelor pentru persoanele fizice și juridice”- cere economistul Viaceslav Ioniță/Radio Chișinău

Radio Chișinău îl citează pe analistul economic Veaceslav Ioniță care e de părere că autoritățile trebuie să întreprindă de urgență trei pași pentru a atenua consecințele crizei. El susține că cel mai mult vor pierde afacerile din domeniul HoReCa, iată de ce este necesară modificarea Codului Fiscal pentru amânarea impozitelor pe venit și anularea taxelor pe care angajatorii le plătesc pentru salarii. Veaceslav Ioniță propune și modificarea Legii cu privire la Banca Națională pentru ca să fie permisă acordarea creditelor cu dobândă zero instituțiilor financiare și băncilor comerciale. Acest lucru va face posibilă o vacanță la plata creditelor pentru persoanele fizice și juridice fără trecerea lor la categoria „credite neperformante”, afirmă Ioniță.

Analistul politic Nicolae Negru, citat tot de Radio Chișinău, este de părere că și termenul de 60 de zile este prea mare, în condițiile în care, în alte state, acesta este doar de 30 de zile. Acest exces trezește semne de întrebare, spune Negru, la fel ca împuternicirile sporite pentru unele instituții ale statului, oferite prin modificarea legii, fără a se preciza care vor fi acestea. În acest context, Nicolae Negru îndeamnă societatea și politicienii să fie atenți la eventualele derapaje. „Eu cred că toată societatea trebuie să fie atentă, la fel ca opoziția și mass-media, la orice derapaje și la orice intenție de a folosi această situație critică în anumite scopuri și interese persoanele și electorale. Mă refer în acest caz la Igor Dodon care pentru a obține al doilea mandat, pare să fie capabil la orice”, consideră analistul.

TVR Moldova menționează că persoanele din Republica Moldova infectate cu noul tip de virus COVID-19 sunt tratate după protocoalele elaborate de către Organizația Mondială a Sănătății. În opinia Ruxandei Glavan, ex-ministră a Sănătății, acest fapt reprezintă un avantaj în comparație cu multe alte țări care nu au putut beneficia la timpul potrivit de aceste indicații. „Trebuie să recunoaștem că cifrele ar putea crește, este ceea ce ne spune statistica și experiența altor țări. Trebuie să fim recunoscători celor care au avut de suferit înaintea noastră. Astăzi Organizația Mondială a Sănătății a pus la dispoziție protocoalele prin care se fac tratările. Republica Moldova poate evita pierderile omenești pentru că se știe deja cum se tratează”, a declarat Ruxanda Glavan.

Ziarul de Gardă scrie despre faptul că peste 12 mii de persoane au semnat o petiție online prin care semnalează majorarea prețurilor la produsele alimentare și și solicită autorităților să întreprindă măsuri pentru protejarea cetățenilor. Între timp, pe rețelele sociale oamenii susțin că au observat o creștere a prețurilor la legume și fructe, lactate și carne, produse de igienă și dezinfectanți. În material se scrie că cei mai mulți consumatori au raportat majorarea prețurilor la cartofi, ceapă, morcov și carne.

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, face un apel către părinți, reprezentanții legali ai copiilor, în contextul situației epidemiologice din țară și regimului de urgență instituit, să asigure cu maximă responsabilitate protecția adecvată a copiilor, conform cerințelor înaintate de către autoritățile publice responsabile, transmite IPN. Maia Bănărescu declară că situația de astăzi impune responsabilitate față de propria persoană și persoanele din preajmă. „Realizarea oricărui drept este asigurată de către stat, dar și obligativitatea acestuia de a aplica restricții/limitări în exercitarea anumitor drepturi în scopul asigurării securității vieții cetățenilor și sănătății publice”, menționează avocatul copilului.