Comentatorii care și-au amânat cu câteva ore scrierea textelor au avut șansa unei perspective mai largi asupra a ce s-a întâmplat la Washington. Cristian Câmpeanu scrie în ediția electronică a revistei 22 că: „Mulți s-au grăbit să proclame că evenimentele de miercuri au reprezentat o lovitură dată sistemului politic și democrației americane din care Statele Unite ar ieși slăbite atât în interior cât și în exterior. Nu a reprezentat sub nici o formă așa ceva. Miercuri a fost o tentativă slabă și nereușită de a întrerupe o procedură democratică de rutină. (…)Nu s-a făcut de râs democrația americană, - dimpotrivă -, ci doar poliția Capitoliului, FBI, și cine mai știe ce alte agenții locale și federale care n-au fost în stare să prevadă și să împiedice grupurile violente să intre în clădire, deși despre posibile violențe ce urmau să aibă loc pe 6 ianuarie se vorbea de săptămâni”. Câmpeanu ține de asemenea să corecteze și părerea că, dacă Donald Trump pleacă de la Casa Albă, trumpismul va rămâne viu în politica americană, dovadă numărul mare de voturi pe care l-a obținut în ultimele alegeri, „suportul de care se bucura Trump în interiorul Partidului Republican și susținerea puternică pentru cauza trumpistă oferită de organizațiile mass-media care simpatizau cu președintele aflat încă în funcție”. Ei bine, constată autorul, toate acestea s-au prăbuțit brusc miercuri 6 ianuarie.
A fost „o zi fără asemănare”, „O zi urâtă, dar și frumoasă; o zi de mizerie, dar, în felul ei, și de glorie”, pentru că, trebuie spus, „Câte state ale lumii care-și spun democratice s-ar putea mândri cu o rezistență atât de impecabilă a tuturor instituțiilor relevante și mai ales a oamenilor care le conduc?”, scrie și Andrei Cornea în editorialul aceleiași reviste. Numeroase curți de justiție, care au judecat zecile de procese în care Trump reclama fraudarea alegerilor, Curtea Supremă de Justiție, desi împănată cu oameni ai aceluiași, secretarul de stat al Georgiei, presat să-i facă rost de voturi la recentele alegeri parțiale, apoi însuși vicepreședintele Mike Pence i s-au opus lui Donald Trump. Au ales „fidelitatea față de Constituție în locul fidelității față de un om”.
Era necesară mineriada asta la Washington
Sorin Ioniță scrie pe contributors.ro și găsește că „În tot răul e şi-un bine: era necesară mineriada asta la Washington pentru ca Partidul Republican să se de-trumpizeze, aşa cum se întâmplă accelerat în ultimele 24 de ore. Până ieri susţinerea politică din partea lui Trump era garanţia că te vei realege în Congres şi Senat. De ieri e o pată la dosar”. Acest analist formulează îngrijorarea că, totuși, cele întâmplate ar fi putut încheia numai un episod, „pentru că fuziunea revoluţionară roşu-brună şi bătălia apocaliptică între două tabere echipate diferit, dar care folosesc aceleaşi principii şi arme – limbajul radical-revoluţionar; citirea selectivă, prin ochelari ideologici a realităţii; şi instrumentarea politică a spaimelor şi resentimentelor sociale – rămâne mai departe o marcă a sec XXI. Şi nu doar în Americi dar, mai ales, în Europa”.
Ioana Ene-Dogioiu (spotmedia.ro) descoperă déjà în Partidul Unității Românilor (AUR) un nucleu de „trumpism” . „AUR este un partid de tip trumpist care va prinde exact atât de multă viteză câtă îi va da ineficiența, incoerența și desprinderea de agenda cetățeanului ale clasei politice tradiționale, cu USR-PLUS inclus”, scrie jurnalista, avertizând astfel partidele aflate în prezent la guvernare.