Oameni aduși în mod organizat la protestul antiguvernare | Topul celor mai bine plătite meserii

Președintele Parlamentului Turciei, Mustafa Şentop, primit la Comrat, Autonomia Găgăuză, 16 septembrie 2022

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele. Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Mai mulți oameni au fost aduși în mod organizat la protestul Partidului Șor, petrecut duminică în fața Președinției, scrie Ziarul de Gardă, care face referire la imaginile cu zeci de oameni îmbarcați în autocare, publicate chiar pe pagina de Facebook a formațiunii politice. Simpatizanții Partidului Șor protestează împotriva guvernării și cer alegeri parlamentare anticipate. Unul dintre organizatorii acțiunii, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a declarat că protestul „se va desfășura în regim non-stop, până actuala guvernare își da demisia”.
  • Președinta Republicii Maia Sandu merge la Londra unde va lua parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a, aducându-i un omagiu în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, scrie Radio Chișinău, menționând că Regatul Unit își poate lua rămas bun de la cea care a avut cea mai lungă domnie din istoria sa - 70 de ani - până în ziua înmormântării, care va avea loc pe 19 septembrie.
  • Pentru locuitorii din regiunea găgăuză este important să păstreze limba și cultura găgăuză, dar și să învețe limba română, în caz contrar regiunea va fi izolată, a spus președintele Parlamentului turc, care a fost într-o vizită în Republica Moldova, inclusiv în autonomia găgăuză. Speakerul turc, Mustafa Șentop, a precizat că nu se pot face afaceri la nivel național și nu se poate participa la conducerea statului, dacă nu se cunoaște limba de stat, scrie Nokta.md. Referindu-se la problema aprovizionării cu gaze naturale, oficialul turc a spus că Turcia evaluează toate posibilitățile pe care le are pentru a încerca să asigure necesitățile energetice ale Republicii Moldova, Ucrainei, României și Bulgariei, precizând că „Turcia nu are o țeavă aparte pentru Găgăuzia”.
  • Specialiștii IT, piloții sau angajații din sistemul financiar sunt printre cei mai bine plătiți angajați din Republica Moldova. Un programator ar avea, în medie, un salariu oficial de 36 500 de lei, iar un pilot ar ridica cam 30 000 de mii de lei. Din cei 600 de mii de salariați care există în Republica Moldova, doar zece la sută ar primi un salariu decent, potrivit estimărilor făcute de economistul Veaceslav Ioniță, citat de TV8. În Republica Moldova, cel mai prost plătiți sunt asistenții sociali și angajații din agricultură.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, printre cele mai populare știri, potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, este cea publicată de Realitatea.md despre autocarele cu protestatari ai Partidului Șor, care se îndreptau duminică spre Chișinău.
  • Și postarea Europei Libere despre condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13 din Chișinău, construcție veche din altă epocă, este la fel vizualizată de către membrii comunității de pe Facebook din Republica Moldova.
  • Pe Instagram, virală este o postare a Europei Libere, care conține declarația premierului Natalia Gavrilița, potrivit căreia regiunea transnistreană va trebui să plătească în avans pentru gazul procurat, dacă Gazprom sistează total livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova.