La Chișinău a fost dat astăzi publicității un proaspăt sondaj al Asociației Sociologilor și Democrafilor din Moldova, care constată că trei sferturi dintre cetățenii moldoveni cred că ţara merge într-o direcţie greşită. Numărul nemulțumiților a crescut uşor în ultima jumătate de an, iar marea majoritate a respondenţilor cred că reformele guvernului sunt mai curând ineficiente. Cele mai importante concluzii ale sondajului sunt rezumate în relatarea corespondentei noastre.
Your browser doesn’t support HTML5
Reformele economice operate de guvern au cele mai joase aprecieri, iar nemulțumirile cele mai mari le generează reforma sistemului de pensii şi cea din sistemul bancar. Urmează reforma justiţiei şi combaterea corupţiei.
Este văzută mai curând negativ şi reforma structurală a guvernului. Doar 15 la sută dintre respondenţi cred că reforma guvernului prin optimizarea ministerelor şi agenţiilor de stat ar putea îmbunătăți climatul de afaceri.
Numărul celor nemulţumiţi de evoluția generală este în creștere faţă de începutul anului şi ajunge la aproape 73 la sută. Nivelul scăzut de viaţă, sărăcia şi corupţia rămân în topul îngrijorărilor.
La întrebarea dacă Guvernul condus de Pavel Filip poate să schimbe lucrurile în bine, numărul scepticilor îl depășește pe cel al optimiştilor. Raportul fiind următorul: 46% răspund afirmativ, faţă de 53% care pun la îndoială capacitatea executivului de a îmbunătăți starea de lucruri.
Fiecare al doilea respondent crede că reformele promovate de guvern nu contribuie la dezvoltarea democraţiei.
Pe de altă parte, sondajul sugerează o creştere a popularităţii personale a premierului Pavel Filip. La capitolul încredere, Filip este depăşit doar de şeful statului Igor Dodon, ce-i drept cu un decalaj important. Respondenţii care spun că au încredere în şeful statului constituie aproape 27%, faţă de cota de 7,5% de simpatizanți ce-i revine premierului.
Iată cum explică creşterea încrederii în premierul Pavel Filip, preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor care a realizat sondajul, Victor Mocanu:
„Toţi spun că Pavel Filip cu echipa lui se străduie să implementeze reforme, reforme nepopulare, se străduie să amelioreze situaţia din domeniu economic, dar anumite persoane îi pun piedici.”
Analistul politic Ion Tăbîrţă, de la Institutul Viitorul, consideră însă că e un paradox faptul că încrederea în premier sporește pe fundalul unei nemulțumiri generale faţă de reformele promovate de guvern:
„Probabil sunt cumva apreciate acţiunile politicianului, premierului Pavel Filip în afara cabinetului de miniştri, dacă e să găsim o explicaţie logică. În rest, vă spun, pentru mine rămâne cumva un paradox că popularitatea premierului creşte în timp ce reformele sunt criticate. Oamenii nu au încredere în acţiunile guvernului pentru că ei nu simt impactul lor în viaţa de zi cu zi.”
Sondajul mai constată o creștere a popularității liderului PPDA, Andrei Năstase. În timp ce ratingul liderei PAS, Maia Sandu, care anterior îl depăşea pe cel al lui Năstase, scade vizibil. La capitol încredere, Năstase se poziţionează pe locul trei după Dodon şi Filip. Încrederea în Andrei Năstase ar fi, potrivit sondajului, de trei ori mai mare decât în Maia Sandu. Victor Mocanu explică în felul următor aceste tendinţe:
Andrei Năstase este apreciat şi a crescut ratingul lui datorită faptului că el a candidat la funcţia de primar în municipiul Chişinău şi mandatul lui nu a fost validat...
„Andrei Năstase este apreciat şi a crescut ratingul lui datorită faptului că el a candidat la funcţia de primar în municipiul Chişinău şi mandatul lui nu a fost validat. El este perceput ca liderul mişcării de opoziţie.”
Analistul Ion Tăbîrţă tratează cu rezerve aceste date:
„Era firesc urmare a ultimelor evenimente ca ratingul lui Năstase să crească, îmi vine greu să cred încă că această creşetere e pe seama scăderii drastice a Maiei Sandu. Mai degrabă sunt nişte rezultate care încearcă să provoace discordie, un conflict între cei doi politicieni. ”
Ion Tăbîrţă mai spune că rezultate sondajului realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor trezesc suspiciuni inclusiv pentru că în campania locală din Chişinău, această asociaţie a publicat două sondaje în care independenta Silvia Radu era cotată cu şanse mult mai mari decât liderul PPDA, Andrei Năstase, cel care in realitate a căştigat scrutinul din capitala.
Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare, patru partide ar putea accede în legislativ. Acestea ar fi, în ordinea preferințelor respondenților, PSRM, PPDA, PD şi PAS.
Sondajul mai arată că 77% dintre respondenţi cred că situaţia social-politică s-a înrăutăţit în ultimii doi-trei ani, practic de la preluarea guvernării de către PDM. Invalidarea alegerilor pentru funcţia de primar al Chişinăului, este unul din motivele acestei înrăutățiri, spun cei mai mulţi dintre respondenţi. O cotă importantă de respondenți cred că protestele desfășurate de opoziţie pot influența deciziile guvernării, mai arată sondajul.