Oazu Nantoi: conflictul transnistrean „de mult a degenerat în business murdar, cu implicarea politicienilor corupți”

Deputatul Blocului ACUM, Oazu Nantoi

Liderul administrației de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a declarat că va avea o nouă întâlnire cu președintele Igor Dodon, pe malul drept al Nistrului, marţi, 29 octombrie. Recent, și Dodon era citat cu declarația că întâlnirea „este preconizată” pe 29 octombrie.

Discutăm despre contextul în care va avea loc această nouă, a cincea, întrevedere între Dodon şi Krasnoselski cu deputatul blocului ACUM, Oazu Nantoi, membru al mecanismujlui de coordonare în problematica transnistreană:

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul matinal cu Oazu Nantoi, despre coonflictul transnistrean si strategia pașilor mici


Europa Liberă: În calitate de reprezentant al majorităţii parlamentare, ce ne puteţi spune despre această viitoare, foarte probabilă, întrevedere care ar trebui să se producă mâine între liderul administrației de la Tiraspol Vadim Krasnoselski şi preşedintele Igor Dodon? În coaliție, în aripa ACUM, să zicem așa, a coaliției se cunosc coordonatele acestei întrevederi?

Oazu Nantoi: „În primul rând, vreau să vă atrag atenția la ambiguitatea sensului cuvântului reprezentant. Da, eu fac parte din această coaliție majoritară, însă nu e vorba că eu, expunându-mi poziția, să reprezint această coaliție în cazul dat. Da?”

Europa Liberă: Vorbiți în nume personal?

Oazu Nantoi: „Da, vorbesc în nume personal.”

Europa Liberă: OK.

De ce zic așa-zisului conflict? Deoarece acest conflict de mult a degenerat în business murdar.


Oazu Nantoi: „Este vorba de următoarea situație absolut jenantă. Articolul 66 punctul d) din Constituție stabilește univoc că Parlamentul definește direcțiile principale ale politicii interne și externe ale țării. Eu cunosc discuțiile din interiorul Blocului ACUM despre problema așa-zisului conflict transnistrean. De ce zic așa-zisului conflict? Deoarece acest conflict de mult a degenerat în business murdar, cu implicarea politicienilor corupți (să nu arătăm cu degetul, că-s din trecutul apropiat). Și dl președinte Igor Dodon în repetate rânduri s-a manifestat cu niște inițiative absolut necoordonate cu Parlamentul Republicii Moldova. Și aici eu îmi aduc aminte de ziua de 18 decembrie a anului 2016, când după ce dl Igor Dodon a fost declarat învingător în alegerile prezidențiale a avut loc un congres extraordinar al Partidului Socialiștilor.

Dl președinte Igor Dodon în repetate rânduri s-a manifestat cu niște inițiative absolut necoordonate cu Parlamentul Republicii Moldova.


La acel congres s-a promis solemn rezilierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, s-a promis federalizarea Republicii Moldova, inclusiv un oarecare Oleg Horjan a vorbit la microfon din partea comuniștilor din stânga Nistrului și a promis că ori de câte ori va avea nevoie Igor Nicolaevici Dodon de susținere, el va găsi acea susținere pe malul stâng. Acum, Oleg Horjan, dacă nu greșesc, stă frumușel la răcoare în stânga Nistrului, deoarece a supărat compania Sheriff, pe reprezentanții Sheriff-ului. Totodată, un oarecare Vadim Krasnoselski, pe care noi îl numim lider, dar, conform Articolului 2 din Constituția Republicii Moldova, el este complice la crima uzurpării puterii de stat. Scuzați-mă, eu citez abuziv Constituția Republicii Moldova, dar alții îi dau cu sfidarea Constituției Republicii Moldova. Deci, Vadim Krasnoselski este și el marioneta aceleiași companii Sheriff. Și eu nu pot uita ziua de 7 ianuarie 2017, când președinte Igor Dodon, într-o manieră absolut rușinoasă, l-a felicitat pe Vadim Krasnoselski cu alegerea în funcția de așa-zis președinte. Este vorba de teatrul absurdului moldovenesc unde, deocamdată, cel puțin, nu se întrevede nicio soluție a așa-zisului conflict transnistrean, ceea ce înseamnă că statalitatea Republicii Moldova este pusă la îndoială de asemenea „politicieni” și de asemenea „politici”.”

### Vezi și... ### „De recunoscut, nu ne va mai recunoaște nimeni. Eu văd viitorul în componența Moldovei…”

Europa Liberă: E limpede. Și totuși, iată acum va avea loc, probabil, această întrevedere. Aș vrea câteva precizări față de ceea ce ați spus Dvs. mai sus, ziceți că cunoașteți discuțiile din Blocul ACUM referitoare la această problemă. Ne-ați putea da niște detalii?

Oazu Nantoi: „Nu. Atunci când aceste discuții se vor transforma în documente politice, atunci voi...”

Europa Liberă: O să citez eu ce s-a spus în spațiul public. De exemplu, dna prim-ministră Maia Sandu ne-a spus într-un interviu că nu crede că există acum premise nici externe, nici interne pentru a se discuta la modul serios despre soluția problemei transnistrene și, totodată, același lucru l-am auzit și de la anumiți consilieri. Dvs., în general, cum ați caracteriza ceea ce se întâmplă la ora actuală în aceste discuții? Există o încercare a Preşedinţiei, neîmpărtăşită de Guvern, de a împinge lucrurile pe un făgaş anume? De exemplu, cel al introducerii, îl citez aici pe liderul democrat Pavel Filip: „introducerea unui sistem de garanții în dezavantajul Republicii Moldova, crearea a două entități” ș.a.m.d.

Demult am constatat, în calitate de cetățean al Republicii Moldova, că problema conflictului nu se rezolvă din cauza situației dezastruoase de la Chișinău.


Oazu Nantoi: „Deci, salut faptul că dl Filip a manifestat în sfârșit interes față de subiectul transnistrean. Când era prim-ministru, n-am observat acest lucru, probabil nu avea timp. Dar eu ce vreau să spun? Demult am constatat, în calitate de cetățean al Republicii Moldova, că problema conflictului nu se rezolvă din cauza situației dezastruoase de la Chișinău. Da, noi putem arăta cu degetul la Rusia, la prezența ilegală a trupelor Federației Ruse, la acele decizii ale CEDO, inclusiv uciderea lui Vadim Pisari, cetățean al Republicii Moldova, uitat și trădat de propriii politicieni, care a fost ucis pe podul de peste Nistru, dar nu putem ignora faptul că la Chișinău fie sunt la putere niște afaceriști care transformă conflictul transnistrean în business murdar cu venituri dosite în offshore-uri, fie noi nu avem acel consens național în a cărui bază să fie elaborată o politică consecventă de soluționare a acestei probleme.”

Europa Liberă: Și acum e a doua situație, trebuie să înțelegem? Sau prima?

Oazu Nantoi: „Acum ați citat-o pe dna Maia Sandu. Este evident că Guvernul Republicii Moldova la momentul de față este totalmente dedicat problemei luptei pentru întoarcerea în albia constituțională a situației cu justiția și cu procuratura, cu instanțele de judecată și cu procuratura.

Statul Republica Moldova deocamdată există mai mult pe hârtie.


Fără rezolvarea acestei probleme nu pot fi discutate nici una, nici o altă problemă – de la creșterea salariilor până la nu știu ce, politici externe echilibrate, deoarece statul Republica Moldova deocamdată există mai mult pe hârtie și ceea ce am citat eu din Constituție este sfidat de mai multe centre de putere.”

Europa Liberă: Prioritățile Guvernului sunt clare, dar ce vrea dl Dodon cu această întrevedere?

### Vezi și... ### Nicu Popescu: „Diferențele rămân, dar ele sunt temporar suspendate, pentru că trebuie să reformăm această țară” (VIDEO)


Oazu Nantoi: „Aceasta trebuie să fie întrebat dl Dodon, mai ales că noi ne vom alege, probabil, cu vreo ieșire în comun la presă, dar în calitate de cetățean al Republicii Moldova îmi aduc aminte de 26 mai 2013, când Igor Dodon a inițiat o conferință internațională în problema federalizării Republicii Moldova. Și dacă ne uităm la cuvântarea dlui Igor Dodon la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, eu personal, în calitate de cetățean și de expert, întrevăd niște interdependențe între aceste două evenimente care la prima vedere nu au nimic comun.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, haideți să vedem ce vrea Tiraspolul. La o întâlnire de vineri cu diplomați ai 14 țări ale Uniunii Europene acreditate în Republica Moldova, o întâlnire care a avut loc la Tiraspol, înțeleg că a fost precedată de o întrevedere și la Chișinău cu premierul Maia Sandu, iar la Tiraspol șeful negociatorilor transnistreni Vitali Ignatiev, care i-a întâlnit pe acești diplomați, s-a plâns ambasadorilor că Chişinăul ar bloca conturile întreprinderilor transnistrene şi că, în general, nu și-ar respecta angajamentele asumate în cadrul pachetului „Berlin plus”. Cum priviți Dvs. această situație? De ce insistă, iată, Tiraspolul pe acest subiect şi de ce Chişinăul nu pare să fie mişcat de astfel de insistenţe?

### Vezi și... ### Tiraspolul cere Chişinăului lista întreprinderilor transnistrene care au conturi în băncile din Republica Moldova


Oazu Nantoi: „Când vorbim despre Tiraspol, este vorba de un oraș depopulat în comparație cu timpurile sovietice, iar dacă vorbim de cei care vorbesc în numele Tiraspolului așa-zis, ei se împart în două grupări. Uneori, aceste funcții se suprapun. Este vorba de reprezentarea intereselor Federației Ruse și este vorba de reprezentarea businessului criminal regional.

Și atunci când noi îi cităm pe cei de la Tiraspol, eu cu încăpățânare îmi aduc aminte de Articolul 2 din Constituția Republicii Moldova, în conformitate cu care ei sunt criminali. Asta ca să fie clar!

În stânga Nistrului din impozitele plătite de acești agenți economici este întreținută așa-zisa armată transnistreană, concrescută demult cu trupele rusești și așa-zisul minister al securității de stat.


Al doilea moment: agenți economici din stânga Nistrului din 2006 sunt înregistrați la Chișinău. Din 18 mai 2006, când un oarecare Igor Smirnov, criminal și el de stat, care își trăiește liniștit zilele în suburbia luxoasă Sauvignon a orașului Odesa, a spus că ei pot să se înregistreze la Chișinău. Ei profită de documente vamale și certificate de conformitate eliberate de structurile de stat ale Republicii Moldova, fără ca să plătească un ban, un cent, o copeică în bugetul Republicii Moldova, în schimb în stânga Nistrului din impozitele plătite de acești agenți economici este întreținută așa-zisa armată transnistreană, concrescută demult cu trupele rusești și așa-zisul minister al securității de stat, care menține atmosfera de frică. Și asta în situația în care aproape 332 de mii sau 322 de mii de cetățeni din stânga Nistrului dețin actele de cetățeni ai Republicii Moldova. Prin urmare, tot ce se întâmplă și, să spunem așa, însuși faptul că distinșii ambasadori ai țărilor membre ale Uniunii Europene se duc la Tiraspol pentru a asculta aceste aberații răsuflate din partea unor agenți ruși, asta vorbește despre degradarea situației.”

Europa Liberă: Cum vedeți Dvs. mai departe evoluțiile? E limpede că această politică a „pașilor mici”, pachetul „Berlin plus” pe care insista foarte mult sau era cumva deschidere la Chișinău pentru implementarea lui, acum această deschidere nu mai e și cum credeți că se poate rezolva?

Oazu Nantoi: „Această așa-zisă politică a „pașilor mici” a condus la consolidarea pozițiilor acestui regim în raport cu Republica Moldova. Această politică a fost și este lipsită de sens din momentul în care în stânga Nistrului nu se declară tranșant că ei recunosc suveranitatea Republicii Moldova și sunt dispuși măcar să purceadă la fățărnicia de negocieri în vederea definitivării statutului Transnistriei în componența Republicii Moldova în situația când nimeni nu mi-a explicat mie, de ce, mă rog, ei au nevoie de acest statut.”

Europa Liberă: Vreun rezultat al întrevederii și al altor întrevederi care au mai avut loc și vor mai avea?

Câte decenii trebuie să mai treacă ca să ne dăm seama că acest format pentalateral a fost o capcană?


Oazu Nantoi: „Aceste întrevederi sunt lipsite de sens. Cât se poate? Din februarie 2002, noi avem formatul pentalateral. Câte decenii trebuie să mai treacă ca să ne dăm seama că acest format pentalateral a fost o capcană și se cer politici coordonate, consecvente, promovate, în primul rând, de guvernarea de la Chișinău?

Europa Liberă: Da, vom trăi și vom vedea. Dle Nantoi, mulțumim!