Președintele Igor Dodon se află în vizită la Moscova unde a discutat cu Dmitri Kozak, reprezentantul special al Kremlinului pentru relațiile comerciale cu R. Moldova și cu alte oficialități. Autor al planuluie șuat de federalizare a R. Moldova, din 2003, Kozak, care este și vicepremier în guvernul rus, l-a primit la începutul lunii la Moscova pe liderul transnistrean Vadim Krasnoselski. Întâlnirea sa cu Dodon este prima cu un demnitar moldovean de când a fost numit emisar al președintelui Vladimir Putin pentru relația cu Moldova, în luna martie. Analistul politic Oazu Nantoi crede că Moscova este tot mai interesata de o victorie a socialiștilor la alegerile din februarie 2019.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Doi demnitari de stat au mers în metropole diferite – unul la New York, altul la Moscova – pentru a vorbi despre soluționarea crizei transnistrene. Premierul Filip promite să folosească tribuna ONU pentru a aminti că Rusia trebuie să-și retragă armata din stânga Nistrului, iar Igor Dodon la Moscova discută cu Dmitri Kozak la același subiect. Cum vedeți Dvs. abordarea acestei probleme?
Oazu Nantoi: „Tribuna Organizației Națiunilor Unite este o tribună unde poți influența opinia publică internațională, unde poți să-ți cauți aliați, dar speech-urile rostite de la tribuna ONU nu duc la rezolvarea problemelor de tipul celei pe care noi o numim „conflict transnistrean”. Prin urmare, dacă ne uităm la contextul regional, apoi eu nu pot uita că, la 25 mai 2014, în Ucraina au avut loc alegerile prezidențiale și dl Petro Poroșenko a devenit președinte în situația când la Chișinău sunt persoane care se înțeleg bine cu dl Poroșenko.
Și pe mine mă frământă întrebarea: timp de patru ani, de ce nu s-a purces la acțiuni orchestrate între Ucraina și Republica Moldova cu susținerea partenerilor externi pentru ca să fie schimbată substanțial în
Dl Dodon... se comportă ca un agent de influență al Federației Ruse...
direcția soluționării conflictului situația din raioanele de est ale Republicii Moldova? Întrebarea este retorică și răspunsul la ea ne va impune să ajungem la niște concluzii neplăcute. Pe când dl Dodon, fiind ales în funcția de președinte al Republicii Moldova cu contribuția Partidului Democrat sau a dlui Plahotniuc, dacă să spunem mai concret, se comportă ca un agent de influență al Federației Ruse, care a plecat la Moscova după instrucțiuni.”
### Vezi și... ### Anatol Țăranu: „Proiectul rusesc de federalizare a R.Moldova primește un contur practic”Europa Liberă: De ce credeți că a mers în capitala Rusiei să ia anumite instrucțiuni?
Oazu Nantoi: „Pentru că d-lui așa se comportă, așa se poziționează, nemaivorbind de faptul că la 26 mai 2013, dacă nu greșesc, dl Dodon a organizat la Chișinău o conferință internațională unde a prezentat planul de federalizare a Republicii Moldova sau, cum la noi se spune, „de soluționare a conflictului prin federalizarea Republicii Moldova”.”
Europa Liberă: Igor Dodon s-a distanțat de acest termen în general de federalizare.
Oazu Nantoi: „Dl Dodon poate să se distanțeze de termen și noi avem o atitudine ironică față de diferiți termeni...”
Europa Liberă: El a zis că un referendum va decide ce statut special să i se ofere Transnistriei.
Oazu Nantoi: „Nu, nu, categoric nu! Cuvântul federație îl omitem, dar esența rămâne, deoarece, dacă ne uităm la Federația Rusă, din
Esența rămâne, Republica Moldova trebuie să revină sub controlul geopolitic univoc al Federației Ruse ...
federație n-a rămas nimic. Esența este cu totul alta. În situația cu Republica Moldova situația este diametral opusă. Deci, cuvântul federație îl omitem, dar esența rămâne, și anume: Republica Moldova trebuie să revină sub controlul geopolitic univoc al Federației Ruse și în plus să devină un precedent pentru regiunile Donețk și Lugansk în cazul în care după alegerile din 27 octombrie a anului viitor în Rada Supremă Federația Rusă va reuși să obțină o Rada Supremă atomizată și antagonizată în raport cu președintele ales la 31 martie 2019. Prin urmare, noi suntem martori, asistăm sau ne implicăm în niște procese de lungă durată, când Federația Rusă revine prin intermediul agenturii sale – în cazul dat e vorba de dl Igor Dodon – la realizarea scenariului care a eșuat la 25 noiembrie 2003.”
Europa Liberă: Întâlnirea Dodon-Kozak ce poate să aducă în apropierea celor două maluri ale Nistrului?
Oazu Nantoi: „Nu poate să aducă nimic, dat fiind faptul că dl Kozak la momentul de față, cel puțin, se preocupă de alegerile în Parlamentul Republicii Moldova și interesul Moscovei este ca să asigure o victorie clară a Partidului Socialiștilor în frunte cu Igor Dodon, cu toate că d-lui nu ocupă, formal, funcția de președinte la alegerile parlamentare. După aceasta, dacă va reuși acest scenariu, va veni faza a doua cu așa-zisa „soluționare a conflictului transnistrean”.”
### Vezi și... ### Vladimir Socor: „Mergem cu pași mici spre un statut special, prin suveranizarea treptată a Transnistriei”Europa Liberă: Credeți că acest reprezentant special al președintelui rus pentru relațiile cu Republica Moldova, Dmitri Kozak, ar mai vrea să revină la ceea ce a propus, la planul său sau a renunțat și pregătesc un alt document?
Oazu Nantoi: „Deci, ceea ce a fost scris în noiembrie 2003 a rămas în trecut, în schimb au rămas aceleași interese ale Federației Ruse într-un nou context regional – războiul împotriva Ucrainei. Prin urmare, se va insista asupra unui statut juridic special fără utilizarea termenului de federație, dar interesele Rusiei vor rămâne aceleași: control asupra Republicii Moldova și, de fapt, noi vedem deja că rezoluția din 5 iulie a
Noi ne izolăm de Uniunea Europeană și, prin urmare, suntem condamnați să alunecăm sub controlul geopolitic al Federației Ruse...
anului curent a Parlamentului Uniunii Europene nu lasă iluzii vizavi de perspectiva relațiilor cu Uniunea Europeană, în pofida faptului că se spune că, iată, mai vedem ce va fi cu alegerile. Dar noi ne izolăm de Uniunea Europeană și, prin urmare, suntem condamnați să alunecăm sub controlul geopolitic al Federației Ruse, în special, dacă după alegerile parlamentare dl Igor Dodon va fi declarat învingător. Dar aici trebuie de spus foarte clar că nici Partidul Democrat nu poate fi privit ca o alternativă a Partidului Socialiștilor, deoarece aceștia sunt doi actori care în patru mâini cântă la același pian.”
Europa Liberă: Igor Dodon la microfonul Europei Libere a spus că noțiunea asta de federalizare nu a venit de la ruși, actorii occidentali sunt cei care promovau cu insistență federalizarea Republicii Moldova. Din culise, Dvs. ce cunoașteți?
Oazu Nantoi: „Dacă noi, cetățenii Republicii Moldova, suntem incapabili să alegem o guvernare care ar fi fost în stare să reîntregească această țară, dacă mai țineți minte, a fost Strategia 3D.”
Europa Liberă: Decriminalizare, democratizare...
Oazu Nantoi: „Demilitarizare și democratizarea Moldovei reîntregite, da? Dacă noi nu suntem capabili, atunci noi tot vom căuta actori externi, care vor veni cu sfaturi. În condițiile când noi, cetățenii Republicii Moldova, nu suntem capabili ca să ne impunem ca stăpâni pe propria țară, vin tot soiul de soli, care nu înțeleg esența celor ce se întâmplă, cu niște soluții. Cum am spus eu: dacă diagnoza este stabilită greșit, niciun medicament de import, chiar foarte scump, nu tratează boala. De aceea pe mine mai puțin mă interesează recomandările din exterior, mie îmi rămâne doar să regret că noi, cetățenii Republicii Moldova, suntem faliți sub aspectul edificării statului Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dvs. ați spus că Dmitri Kozak ar putea să ajute Partidul Socialiștilor să ia mai multe mandate la alegerile parlamentare.
Oazu Nantoi: „Nu că ar putea, va fi preocupat de crearea condițiilor din exterior pentru ca Partidul Socialiștilor să obțină majoritatea. Aceste foruri de tipul forului moldo-rus economic cu participarea a vreo 200 de businessmeni din Rusia nu se convoacă la solicitarea dlui Igor Dodon, care este un nimeni pentru Rusia, este o unealtă. Este o decizie adoptată la Kremlin, tot așa cum vizita Patriarhului Kiril, preconizată pentru 28 octombrie, va fi un element de campanie electorală a Partidului Socialiștilor, nimic mai mult, nimic comun cu creștinismul nostru ș.a.m.d. Prin urmare, dl Kozak se va ocupa de acoperirea mediatică și cu diferite evenimente ale campaniei electorale. Momentul decisiv va veni după alegeri, dacă noi, cetățenii Republicii Moldova, vom lăsa ca aceste alegeri să constituie un act de legiferare a statu-quo-ului pe care îl avem, stat captiv.”
Europa Liberă: Dar cu câteva zile în urmă, spicherul Andrian Candu a spus tranșant că autoritățile vor exclude amestecul factorului extern în alegerile din iarnă?
Oazu Nantoi: „Sigur că dl Candu poate să spună tranșant ce vrea. Eu mă uit la sistemul electoral mixt și văd, cel puțin, șase mandate oferite din start Federației Ruse...”
Europa Liberă: Deschideți paranteza și spuneți: de unde șase mandate?
Oazu Nantoi: „E foarte simplu: două mandate pentru Transnistria. Deci, eu n-am iluzii vizavi de calitatea celora care vor fi aleși în aceste două circumscripții. Tot așa cum la 13 noiembrie 2016, 16.788 de alegători din stânga Nistrului au fost aduși organizat și au votat pentru Igor Dodon.”
Europa Liberă: Dvs. ați vorbit despre șase mandate, pentru regiunea transnistreană au fost oferite două.
Oazu Nantoi: „Autonomia găgăuză este o mostră de impotență a puterii centrale de la Chișinău și acolo încă vor fi două mandate, care vor executa indicațiile de la Kremlin, tot așa cum Irina Vlah la 22 martie
Autonomia găgăuză este o mostră de impotență a puterii centrale de la Chișinău...
2015 a fost impusă de propaganda rusă în calitate de bașcan, lipsindu-i pe toți ceilalți concurenți de orice șansă. Și rămâne deschisă întrebarea cu municipiul Bălți.”
Europa Liberă: Și mai este un mandat oferit pentru diaspora din Federația Rusă.
Oazu Nantoi: „Exact, exact! Așa că putem să spunem și șapte. Prin urmare, dl Candu poate să spună orice, dar când noi ne uităm la faptul că canalele de televiziune din autonomia găgăuză sfidează în mod deschis legea despre așa-zisa „luptă cu propaganda rusă”, când vedem că Partidul Socialiștilor și canalele care sunt controlate, conform opiniei publice, de Igor Dodon substituie orice propagandă rusă ca cinism și eficiență, atunci sigur că dl Candu poate să declare orice, dar asta nu schimbă esența lucrurilor.”
Europa Liberă: Dar referitor la evacuarea trupelor rusești din stânga Nistrului? Pentru că premierul zicea că acea rezoluție adoptată de ONU, rezoluția privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova înseamnă că Federația Rusă trebuie să-și retragă necondiționat, complet și fără întârziere armamentele și forțele sale militare de pe teritoriul Moldovei.
Oazu Nantoi: „Noi putem să zâmbim ironic, dar, dacă ne uităm la spațiul ex-sovietic, noi vedem ce s-a întâmplat cu Georgia în 2008, după ce Rusia a fost implicată în conflictul din perioada destrămării URSS ca și în Transnistria; noi vedem ce s-a întâmplat cu Crimeea și cu Ucraina. Prin urmare, dl prim-ministru poate să spună că rezoluția Adunării Generale poate să conțină un apel către Rusia de a-și retrage trupele. Or, rezoluțiile Adunării Generale nu au conținut obligatoriu, spre deosebire de rezoluțiile Consiliului Securității, care sunt în caz de ceva blocate de Rusia. Organizația Națiunilor Unite, în cel mai bun caz, poate fi o vișinică pe torta politicii naționale. Or, torta politicii naționale în direcția reintegrării țării lipsește.”
Europa Liberă: Guvernarea insistă pe ideea că ea cere retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Igor Dodon în discuții cu interlocutorii săi de la Moscova, cu liderul de la Tiraspol elogiază forțele de menținere a păcii la Nistru. Nu se bate cap în cap o declarație și alta?
Oazu Nantoi: „Firește că se bate cap în cap, numai că în ambele situații noi avem doi actori care joacă într-un spectacol, dar acest spectacol n-are nimic comun cu interesul național al Republicii Moldova în ceea ce privește reîntregirea țării și transformarea Republicii Moldova într-un stat de drept, democratic, funcțional, așa cum prevede primul Criteriu de la Copenhaga din 1993 pentru țările care vor să devină țară membră a Uniunii Europene.”