Oazu Nantoi: „Vă garantez că nu va exista nici o agendă dublă sau secretă în ce privește comunicarea dlui Kozak cu Guvernul  Maiei Sandu”

Interviul dimineții cu deputatul PAS, membru al Comisiei parlamentare pentru securitate.

Vicepremierul rus Dmitri Kozak revine săptămâna curentă la Chișinău, însoțit de ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patrușev. Kozak a fost la Chișinău cu trei săptămâni în urmă, în ultimele zile înainte de formarea noii majorități parlamentare, odată cu Johannes Hahn, comisarul european pentru vecinătate, și un înalt funcționar de la Departamentul de Stat american, Bradely A. Freden. În vom întreba astăzi pe deputatul PAS, Oazu Nantoi, membru al Comisiei parlamentare pentru securitate, care sunt liniile roșii pe care actuala majoritate parlamentară şi actualul Guvern nu-și poate permite să le treacă într-o acțiune de refacere a relațiilor cu Federația Rusă?

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul dimineții: cu Oazu Nantoi

Europa Liberă: Dmitri Kozak, vicepremierul rus revine la Chișinău. De ce credeți că revine?

Oazu Nantoi: „În primul rând, se cere de constatat, probabil, că ceea ce se numește politica externă a Republicii Moldova, deocamdată, încă nu este reprezentată de un singur plan de activitate. Noi am văzut agenda extrem de încărcată a noului ministru de Externe și Integrării Europene, dl Nicu Popescu, în ceea ce privește comunicarea cu politicienii europeni nu numai la Bruxelles, dar și în Franța, vizita lui în Statele Unite ale Americii, dacă nu greșesc, a avut loc și o vizită fulger și la București...”

Europa Liberă: Nu. Va avea loc săptămâna viitoare.

Oazu Nantoi: „Va avea loc. OK. Și noi vedem continuarea agendei pro-ruse de către președintele Igor Dodon, care se manifestă prin niște acțiuni spontane și neprevizibile. Eu consider că în ceea ce privește politica externă a Republicii Moldova legată

Vedem continuarea agendei pro-ruse de către președintele Igor Dodon, care se manifestă prin niște acțiuni spontane și neprevizibile ...

de Guvernul dnei Maia Sandu noi vedem o transparență maximă și aici nu pot exista nici un fel de suspiciuni și dubii, pe când în ceea ce privește vizita dlui Kozak, fie și asociată de persoana ministrului Agriculturii Federației Ruse, firește că rămâne de văzut din simplul motiv că acele probleme care au apărut în relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă, în special în ceea ce privește introducerea unilaterală a embargoului de către Federația Rusă pentru importul diferitelor categorii de mărfuri din Republica Moldova s-a datorat nu unor încălcări comise de Republica Moldova, ci încercărilor Federației Ruse de a penaliza Republica Moldova pentru eforturile evidente de a se apropia de Uniunea Europeană.

Terminologia de parcurs european mie nu-mi place, deoarece este totalmente compromisă de politicienii noștri cinici. Prin urmare,

Voi face totul pentru ca această vizită a dlui Kozak să fie una transparentă ...

eu, în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, voi face totul pentru ca această vizită a dlui Kozak să fie una transparentă și pot să vă garantez că, cu toate că fac parte din puterea legislativă, nu va exista nici o agendă, să spunem așa, dublă sau secretă în ceea ce privește comunicarea dlui Kozak cu Guvernul Maiei Sandu.

În rest, vreau să spun un singur lucru: situația în care se află astăzi Republica Moldova, am în vedere doar începutul procesului de epurare a structurilor de stat de persoanele corupte, persoanele care se ghidau de indicațiile din partea dlui Plahotniuc și nu de Constituția și legislația Republicii Moldova de-abia a demarat și nu e cazul să ne așteptăm că dl Kozak va reuși printr-o manieră miraculoasă să rezolve toate problemele ce țin de relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă.”

Europa Liberă: Dl Nantoi, revenim și la această idee a Dvs., dar există tot felul de speculații și Dvs. probabil le-ați văzut despre rolul pe care l-ar fi jucat dl Kozak în decizia socialiștilor și a Blocului ACUM de a se alia pentru a-l debarca pe Vlad Plahotniuc. Dvs. astăzi ne puteți spune exact: în opinia Dvs. care a fost acest rol?

Oazu Nantoi: „În primul rând, mă miră faptul că mă întrebați pe mine care sunt o persoană care nu este membru al Partidului Socialiștilor.”

Europa Liberă: Dacă nu greșesc, v-ați întâlnit cu d-lui, nu?

Oazu Nantoi: „Da, dar asta încă nu înseamnă că d-lui mi-a relatat despre comunicările lui...”

### Vezi și... ### Dmitri Kozak: Sper că Guvernul PSRM-ACUM va da dovadă „de înțelepciune și reținere pentru a duce la sfârșit demontarea regimului criminal”

Europa Liberă: Dacă vreți, vă cer o percepție acum.

Oazu Nantoi: „Da, OK. Eu accept așa abordare. Deci, în opinia mea personală, era evident că dl Kozak în ziua de 3 iunie a venit la Chișinău nu pentru ca să se întâlnească cu dl Dodon sau cu dna Zinaida Greceanîi, deoarece și dna Greceanîi cu toată fracțiunea Partidului Socialiștilor a avut o vizită la Moscova, și dl Dodon cred că deja are vreo 50 de vizite la Moscova.

Dl Kozak a venit la Chișinău, în primul rând, să se vadă cu reprezentanții Blocului ACUM, să vadă în ce măsură Blocul ACUM este, să spunem așa, responsabil și coerent. Și aici aș fi vrut să atrag atenția la următorul moment foarte important. Înainte de întâlnirea cu reprezentanții Blocului ACUM, dl Kozak, în cadrul ieșirii în fața publicului cu dl Dodon, răspunzând la întrebarea unei jurnaliste de la Chișinău, foarte clar și univoc a spus că este vorba de o coaliție temporară și desfășurarea alegerilor libere și corecte, ținând cont de recomandările Uniunii Europene și fără circumscripții, fără ca opțiunea, voința poporului să fie perturbată de circumscripțiile uninominale. Asta a fost înainte de întâlnirea oficială cu noi. Prin urmare, nu cred că...

Noi ne-am întâlnit, da, la masa ceea de..., care nici nu era de negocieri, deoarece nimic nu s-a negociat, ci s-a clarificat poziția noastră, noi am repetat-o inclusiv sau începând cu neadmiterea federalizării și necesitatea evacuării trupelor rusești și parcursul nostru european – iată mi-am încălcat promisiunea și am utilizat terminologia – bazat pe implementarea Acordului de Asociere, inclusiv s-a discutat poziția noastră în ceea ce privește eliminarea regimului Plahotniuc printr-un posibil parteneriat cu Partidul Socialiștilor.

Ce a urmat după aceasta, cu niște scenarii demne de detective, cu niște imprimări, cu niște întâlniri ale dlui Dodon cu Plahotniuc,

În ultimă instanță noi vom afla adevărul, deoarece acest adevăr ține de securitatea națională...

cu Iaralov, cu deciziile Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor, asta ține deja de... depășește imaginația mea și eu sper că totuși în ultimă instanță noi vom afla adevărul, deoarece acest adevăr este important nu atât din punctul de vedere al tirajului memoriilor realizate în presă, ci ține de securitatea națională. Noi trebuie să plecăm de la această situație, fiindcă intervențiile din exterior...”

Europa Liberă: Ce așteptări credeți că poate avea Moscova acum față de noua guvernare de la Chișinău? Pe care dintre aceste așteptări Guvernul Sandu, majoritatea parlamentară le poate satisface fără a se lăsa pradă criticilor care deja sunt și anticipează niște concesii excesive pentru Kremlin?

Oazu Nantoi: „Eu fac o diferență foarte clară între critici argumentate și speculații.”

Europa Liberă: Și manipulări chiar...

Oazu Nantoi: „Sau provincialism cras, care vorbește despre nivelul nostru de degradare pe durata ultimului deceniu, că noi ne-

Noi ne-am dezvățat a gândi la nivelul problemelor statului, noi am coborât la nivelul razborcilor banditești...

am dezvățat a gândi la nivelul problemelor statului, noi am coborât la nivelul razborcilor banditești. Asta este, spre regret, constatarea tristă. Nu e vorba de nici un fel de concesii, este absolut clar și este inadmisibil să ne lăsăm provocați de aceste manipulări din moment ce, repet, la Curtea Constituțională doar președintele a demisionat, procurorul general nu vrea să demisioneze, Comisia Electorală Centrală nu vrea să demisioneze, mass-media continuă să fie controlate de Plahotniuc, inclusiv aceasta se referă, în opinia mea personală, la Moldova 1, televiziunea publică, alte instituții de stat menționate în Declarația despre caracterul captiv al statului încă nu sunt epurate.

Noi suntem în fața unei dileme foarte complicate, aș fi spus, pentru că pe de o parte, într-un stat de drept în unele instituții există separarea puterilor și Parlamentul nu poate interveni și da afară pe orice funcționar. Noi știm lucrul acesta. Pe de altă parte, mafia încearcă să opună rezistență...”

Europa Liberă: Da, dl Nantoi, un subiect pentru altă discuție. Vă întrebam: ce așteptări credeți că ar putea avea acum Moscova și care poate sunt liniile roșii pe care Guvernul nu-și poate permite să le treacă?

Oazu Nantoi: „Nici un fel de așteptări... Liniile roșii sunt determinate de Constituția Republicii Moldova și aș îndrăzni să aduc aminte că mai există legea din 22 iulie 2005 privind bazele statutului juridic special al localităților din stânga Nistrului, care a fost votată în unanimitate, cu excepția dnei Pavlicenco, care s-a abținut, 100 de voturi pro de Parlamentul Republicii Moldova și care constituie acea linie roșie în cadrul eventualelor concesii din partea puterii centrale, dacă e vorba de ceea ce numim noi conflictul transnistrean, dar dacă revenim la esența acestui conflict, vreau să spun că modul în care s-a procedat în ziua de 24 februarie cu transportarea ca niște dobitoci a 37 de mii de locuitori, contra plată, din stânga Nistrului, care erau gata să

Ne ascundem după pretinsa influență a Rusiei în stânga Nistrului pentru a justifica fie impotența, fie complicitatea noastră ...

voteze nu numai pentru așa-zișii „deputați independenți”, dar și pentru Alianța Nord-Atlantică și unificarea cu România, dacă li se plătea mai mult, vorbește despre cât de mult s-a degradat situația în stânga Nistrului și cât de mult noi ne ascundem după pretinsa influență a Rusiei în stânga Nistrului pentru a justifica fie impotența, fie complicitatea noastră.”

Europa Liberă: Ce se poate întâmpla, dle Nantoi, cu probleme sensibile, cum ar fi, am să enumer câteva: imperativul retragerii trupelor ruse din regiunea de est a Republicii Moldova, acest subiect veșnic deja al federalizării, acoperea mediatică rusă? Ce se poate întâmpla, iată, cu aceste trei subiecte în viitor?

Oazu Nantoi: „În primul rând, înainte de alegeri, când eu eram o persoană independentă din stradă, eu puteam să spun tot ceea ce credeam, să spunem așa, ce mi se părea mie. Acum eu vreau să spun că există Blocul ACUM, există coaliția cu Partidul Socialiștilor și eu nu-mi imaginez ca să se întâmple ceva fără ca eventualele abordări să fie discutate în cadrul coaliției de guvernare. Prin urmare, repet, rămâne Constituția Republicii Moldova, stat unitar, da? Este clar?”

Europa Liberă: Da.

Oazu Nantoi: „Al doilea moment: nimeni n-a pus pe masă nici un fel de proiect, cu excepția a nu știu ce acolo publicat sau prezentat la Münich de către dl Igor Dodon, dar care nu este un document oficial, dar este, repet, legea care este votată în Parlament, nemaivorbind de Hotărârea nr. 117 a Parlamentului Republicii Moldova din 10 iunie, dacă nu greșesc, 2005, unde sunt formulate clar și univoc – eu am participat la elaborarea acelor documente – condițiile de demilitarizare și de democratizare a regiunii din stânga Nistrului. Prin urmare, eu vă rog frumos, haideți să terminăm cu..., nu vreau să fiu complice la aceste manipulări. Noi avem de rezolvat probleme...”

Europa Liberă: La ce vă referiți, dle Nantoi? Nu manipulăm.

Oazu Nantoi: „Nu, nu, eu am în vedere cu scenarii apocaliptice: „Ah, ce se întâmplă? Vine Kozak!” La noi aici au fost sute de funcționari sus-puși și oameni de stat din partea Uniunii Europene. Spre regret, nimic nu s-a întâmplat la capitolul apropierii noastre reale de Uniunea Europeană. Noi ne-am degradat. Prin urmare, haideți să privim în esență, să cerem transparență; aici eu, ca deputat, am să cer această transparență și de la președintele Igor Dodon în ceea ce privește anunțările spontane ale acestor vizite. Și nu cred că dl Dodon a procedat corect, dacă dorește să fie reprezentantul întregului popor, comunicând cu Ramzan Kadîrov sau nu știu cu cine acolo.

Deci, asta ține de incoerențele noastre moldovenești, dar, repet,

Din partea Blocului ACUM va fi o monitorizare atentă a situației, fără scenarii apocaliptice și speculații ...

nimic nu se va întâmpla, rămâne de văzut care va fi agenda oficială anunțată. Din partea Blocului ACUM va fi o monitorizare atentă a situației, fără scenarii apocaliptice și speculații de cinci bănuți și trebuie să ne concentrăm asupra procesului de deoligarhizare a țării, care de-abia a demarat și fără ducerea până la capăt a căruia toate celelalte probleme n-au nici un sens.”