Obligativitatea purtării măștii în spațiile publice deschise, contestată în justiție

Obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise din Chișinău a fost contestată în justiție de un birou de avocați. Potrivit avocatului Iulian Rusanovschi, decizia adoptată de Comisia municipală extraordinară în sănătate publică este ilegală, iar instituirea obligativității – neconstituțională, transmite IPN.

Avocatul spune că măsura încalcă dreptul cetățenilor la liberă circulație și la viața privată, restricții ce pot fi instituite numai prin legi adoptate de Parlament. Totodată, în opinia sa, obligativitatea purtării măștii nu urmărește lupta cu răspândirea COVID-19, pentru că oamenii pot purta orice fel de măști. „Oamenii poartă aceeași mască săptămâni întregi și se intoxică de la mizeria depusă pe ea. Acest factor nu are importanță pentru autorități. Dezgustător și abuziv. Asemenea norme sfidează orice principiu de ierarhie legislativă și vădesc tendințele autoritare ale membrilor Comisiei, tendințe care trebuie oprite prin revocarea hotărârii de către instanța de judecată competentă”, a declarat Iulian Rusanovschi.

### Vezi și... ### Mai multe țări UE iau în considerare adoptarea de măsuri restrictive menite să încetinească răspândirea COVID-19

Avocatul crede că autoritățile ar trebui să se preocupe de întărirea imunității persoanelor din grupurile de risc – cu vârsta de peste 50 de ani, prin compensarea preparatelor medicamentoase ce conțin vitamine, zinc și prin alte metode similare. „Nu poți lupta cu un virus prin metode disperate, barbare și bolșevice. În țări ca Bulgaria, Danemarca, Suedia, Olanda, unde măștile nu sunt obligatorii nici în spații închise, rata îmbolnăvirilor este net inferioară față de Republica Moldova”, a menționat avocatul.

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău a emis pe 20 noiembrie o hotărâre prin care purtarea măștilor de protecție a devenit obligatorie în toate spațiile publice deschise, pe întreg teritoriul municipiului, pentru toate categoriile de persoane. De asemenea, măsura de protecție prin acoperirea nasului și gurii rămâne valabilă pentru spațiile închise, inclusiv în transportul public. Masca trebuie să acopere gura și nasul.